Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012

Στο μικροσκόπιο των Fitch το κυπριακό δημόσιο

Σειρά για τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch παίρνει το κυπριακό δημόσιο. Xθες στελέχη του οίκου είχαν επαφές με τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας.

Τον Ιανουάριο οι Fitch υποβάθμισαν την Κύπρο σε BBB- με αρνητικό ορίζοντα, περιμένοντας τις εξελίξεις στις τράπεζες και στα δημοσιονομικά.

Σε περίπτωση που ο οίκος υποβαθμίσει – το αργότερο μέχρι τέλος Μαΐου, όπως αναμένεται - την Κύπρο , τα κυπριακά ομόλογα δεν είναι πλέον αποδεκτά ως εξασφάλιση για λήψη ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το βάρος ρίχνεται στον τραπεζικό τομέα και ιδιαίτερα στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες λόγω της έκθεσης τους στο ελληνικό χρέος, αφού μετά και το κούρεμα χρειάζονται επειγώντως κεφάλαια.

Χθες το κλιμάκιο των Fitch συναντήθηκε και με την Τραπεζα Κύπρου και το διευθυντή του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Πάνο Πασιαρδή.

Σήμερα πραγματοποιεί επαφές στο Yπουργείο Οικονομικών.

Νωρίς το πρωί το κλιμάκιο συναντηθηκε με τον υπουργό Βάσο Σιαρλή και αμέσως μετά, με τα διάφορα τμήματα του υπουργείου Οικονομικών. Θα συναντηθεί επίσης με τη Λαϊκή Τράπεζα και τον Έφορο Συνεργατικών Εταιρειών Κωνσταντίνο Λύρα, προτού αναχωρήσει το βράδυ από την Κύπρο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις