Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

Δεν δίνουν το DNA τους οι συγγενείς κατόπιν απαγορευτικού διατάγματος (βίντεο)


Η αγανάκτηση των συγγενών αγνοουμένων, για τα όσα διαδραματίζονται και ακούγονται για το παρασκήνιο της ταυτοποίησης των λειψάνων, τους οδηγεί πλέον στις αίθουσες των δικαστηρίων, προκειμένου να υπερασπιστούν την τύχη των ανθρώπων που εδώ και 38 χρόνια αναζητούν.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, εξέδωσε σήμερα απαγορευτικό διάταγμα προς το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, το οποίο απαγορεύει στο Ινστιτούτο να δώσει σε οποιονδήποτε, εντός και εκτός Κύπρου, το γενετικό υλικό του Βασίλη Πανταζή, ενός εκ των συγγενών αγνοουμένων.

Το διάταγμα αυτό λειτουργεί ουσιαστικά ως άσκηση πίεσης προς τους αρμοδίους, ώστε η διαδικασία της ταυτοποίησης να παραμείνει στην Κύπρο αντί να μεταφερθεί σε ινστιτούτο του εξωτερικού.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Βασίλης Πανταζής είπε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε από τον ίδιο αφού θεωρεί ότι η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μεταφορά των ταυτοποιήσεων σε ινστιτούτο του εξωτερικού θα είναι ζημιογόνα για την υπόθεση.
«Με την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διαδικασία να μεταφερθεί στο εξωτερικό, χωρίς καμία εγγύηση προς τους συγγενείς τόσο για την ποιότητα όσο και για τα χρονοδιαγράμματα της διαδικασίας, αποφάσισα να πάρω την τύχη του αδελφού μου στα χέρια μου», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Πανταζής.
Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στις 18 Μαϊου. Μέχρι τότε το Ινστιτούτο δεν δύναται να δώσει το γενετικό υλικό του Βασίλη Πανταζή σε οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προχωρούν και άλλοι συγγενείς

Η σημαντικότητα του απαγορευτικού διατάγματος σύμφωνα με τον κύριο Πανταζή, είναι ότι θα ωθήσει περισσότερους συγγενείς να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη οδό.
«Οι συγγενείς είναι σε στάση αναμονής. Περιμένουν να μάθουν τις κινήσεις που κάνουν άτομα και οργανωμένα σύνολα ούτως ώστε να προχωρήσουν και οι ίδιοι είτε ομαδικά είτε ατομικά με τις ίδιες ενέργειες που έχουμε κάνει εμείς», είπε.

Επιστολή Πανελλήνιας Επιτροπής Αγνοουμένων προς το Ινστιτούτο
Η Πανελλήνια Επιτροπή Αγνοουμένων έχει προβεί σε διαβήματα με απαγορευτική επιστολή της προς το ΙΝΓ, ώστε να μην μπορεί να δώσει γενετικό υλικό συγγενών αγνοουμένων από την Ελλάδα, σε οποιονδήποτε άλλο.

«Έπεται συνέχεια…»
Ο Βασίλης Πανταζής είπε ότι την επόμενη βδομάδα έπεται συνέχεια χωρίς όμως να προβεί σε διευκρινήσεις.
«Η συνέχεια θα αναγκάσει την Κυπριακή Δημοκρατία, το Ινστιτούτο αλλά ακόμα και την ΔΕΑ να σκεφτεί διπλά πριν κάνει τέτοια κίνηση», είπε χαρακτηριστικά.

"Δεν μας υποστηρίζουν"
Ταυτόχρονα ο Βασίλης Πανταζής, άφησε αιχμές κατά του Παγκυπρίου Συνδέσμου Συγγενών Αγνοουμένων και της ΔΕΑ, λέγοντας ότι την ίδια ώρα που οι εξελίξεις τρέχουν, κανένας αρμόδιος δεν στάθηκε δίπλα στους συγγενείς.
«Ζητήσαμε επανειλημμένα συνάντηση με τον Άριστο Αριστοτέλους, μέλος της ΔΕΑ, ο οποίος αποφεύγει να μας δει. Βρίσκει, όμως, ώρα να πάει στο Προεδρικό και να μιλήσει με τον Πρόεδρο.»

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί»
Οι συγγενείς δηλώνουν ετοιμότητα να πράξουν ότι χρειαστεί για να επαναρχίσει η διαδικασία ταυτοποίησης, καθώς θεωρούν ότι το έργο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής είναι εξαιρετικό.
«Οι γονείς των συγγενών φεύγουν από τη ζωή ένας-ένας. Δεν θα μείνει άτομο να παραλαμβάνει τα λείψανα και για αυτό ακολούθησα αυτή την οδό. Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό για τους συγγενείς των αγνοουμένων» κατέληξε ο Βασίλης Πανταζής.


Δημοφιλείς αναρτήσεις