Κυριακή, 8 Απριλίου 2012

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Με πλάγιες μεθόδους οι Τούρκοι επιχειρούν να προσεγγίσουν τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Οι τουρκικές ακαδημίες πολέμου και το τουρκικό think tank (BILGESAM) δημοσίευσαν μελέτες του πλοιάρχου Cihat Yaycι αναφορικά με την πρόταση οριοθέτησης της Ανατολικής Μεσογείου και το ρόλο / επιρροή της Λιβύης στην οριοθέτηση των θαλάσσιων τμημάτων της εν λόγω περιοχής. Ο Cihat Yaycι στις μελέτες του επιδιώκει να παρουσιάσει τα οφέλη που θα έχουν η Λιβύη, η Αίγυπτος, ο Λίβανος και το Ισραήλ σε περίπτωση που συμφωνήσουν με την Τουρκία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να λάβουν υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή ένα πιο ισορροπημένο άρθρο του International Crisis Group προσεγγίζει το θέμα κάνοντας λόγο στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τη μελέτη (http://www.crisisgroup.org) εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται πολύ σύντομα, εάν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό, να προκληθεί έως και σύρραξη στην περιοχή. Από τη μια υποστηρίζεται στην έκθεση ότι οι Ε/Κ κινούνται μονομερώς στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ όπως αυτοί την καθόρισαν, ενώ από την άλλη η Τουρκία με την ανακοίνωση της 15ης Φεβρουαρίου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αμφισβητεί και κυρίως προειδοποιεί ότι οι Ε/Κ παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα της.

Ο προσφορότερος δρόμος για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, αναφέρεται στην έκθεση, θα ήταν η συνεργασία Τουρκίας - Κύπρου για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη. Αντί αυτού, η Τουρκία απειλεί με χρήση του ναυτικού της και οι Ε/Κ επιδιώκουν εκμετάλλευση του αερίου μέσω τερματικού LNG, δρόμος ο οποίος δεν είναι ο πιο αποδοτικός οικονομικά. Το θέμα, σύμφωνα με εισήγηση του International Crisis Group, υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να επιλυθεί με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή ακόμα διά της καταφυγής σε διεθνή επιδιαιτησία. Στο άρθρο φιλοξενούνται και απόψεις Τ/Κ οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι οι Ε/Κ τα παραγνωρίζουν.
Ο Cihat Yaycι
Στους χάρτες του Cihat Yaycι αποτυπώνεται πλήρως το σκεπτικό του Τούρκου πλοιάρχου, το οποίο εκτιμάται ότι τυγχάνει αποδοχής τόσο από την πολιτική όσο και τη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, εάν ληφθούν υπόψη οι φορείς που το δημοσιεύουν:
 • Στο χάρτη Νο 1 παρουσιάζονται οι θέσεις του Τούρκου καθηγητή Sertac Hami Baseren του πανεπιστημίου της Άγκυρας, ο οποίος θεωρεί ότι με τη χάραξη των ορίων της ΑΟΖ που προτείνει, αφενός η Τουρκία θα δείξει ότι δεν αστειεύεται, αφετέρου θα αποκοπεί η γεωγραφική σχέση (διασύνδεση, επαφή) μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου. Παράλληλα ο Yaycι τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στα οικόπεδα 1, 4, 5, 6 και 7.
• Στο χάρτη Νο 2 αναγράφεται ότι σε περίπτωση που η Αίγυπτος, το Ισραήλ και ο Λίβανος προβούν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ τους απευθείας με την Τουρκία, τότε θα κερδίσουν θαλάσσια έκταση 21.500, 4.600 και 3.957 τετραγωνικά χλμ. αντίστοιχα.
 • Με το χάρτη Νο 3 ο Yaycι παρουσιάζει την πιθανή γραμμή οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση υλοποίησής της, ολόκληρο το οικόπεδο 12 και μέρος των οικοπέδων 1, 7, 8, 9, 10 και 11 που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία θα περιέλθουν στην κυριότητα του Ισραήλ.

• Τέλος, ο Yaycι εκτιμά ότι μία ενδεχόμενη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποτελέσει το πιο δυσμενές σενάριο για την Τουρκία, δεδομένου ότι η κατάσταση που θα διαμορφωθεί απεικονίζεται στο χάρτη Νο 5. Επίσης, για αποφυγή της κατάστασης αυτής προτείνει τη μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ από την Τουρκία όπως έγινε και στη Μαύρη Θάλασσα.
Στο χάρτη 4 παρουσιάζονται οι τ/κ διεκδικήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο χάρτη 7 η ελληνική άποψη για τον καθορισμό των ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επαφές
Η τουρκική πλευρά έχει εδώ και αρκετό καιρό προχωρήσει σε επαφές με τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και τη Συρία με στόχο να περάσει τις θέσεις της στο διαχωρισμό των υδάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η Κυπριακή Κυβέρνηση αντέδρασε στις τουρκικές κινήσεις και «εξασφάλισε σαφείς διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο ότι θα τιμήσουν τις συμφωνίες που υπέγραψαν με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Δημοφιλείς αναρτήσεις