Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Φήμες για παραίτηση του Όζερσαϊ

 Φήμες περί πρόθεσης παραίτησης του Κουντρέτ Όζερσαϊ, ειδικού συμβούλου του Ντερβίς Έρογλου κυκλοφορούν από το πρωί της Δευτέρας, στους τ/"κ" δημοσιογραφικούς κύκλους και στο διαδίκτυο. Ωστόσο οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες. Σύμφωνα με μία εκδοχή, επίκειται η παραίτηση του κ. Όζερσαϊ, ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο Όζερσαϊ ενδέχεται να παραιτηθεί από το αξίωμα του ειδικού εκπρόσωπου του τ/"κ" ηγέτη μόλις διακοπούν οι συνομιλίες.


Ο ίδιος πάντως προέβη σε δήλωση με την οποία ωστόσο δεν ξεκαθάρισε το σκηνικό. Είπε σχετικά: «Οι φήμες δεν αφορούν αποκλειστικά το πρόσωπό μου. Αφορούν τον τουρκο"κυπριακό" λαό. Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα δεν έχουν σημασία οι προσωπικές αποφάσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι οι συνολικές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον των Τουρκο"κυπρίων". 

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την συνέχεια των διαπραγματεύσεων με βάση την διαιώνιση του status quo και σε περίπτωση που δεν θα εξασφαλιστεί άμεση επίλυση του Κυπριακού. Αυτή η εξέλιξη δεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τουρκο"κυπρίων". Από την πλευρά μου επισημαίνω ότι δεν πρόκειται να αποδεχθώ μία λύση, η οποία θα παρασύρει σε πολιτική αβεβαιότητα τους Τουρκο"κύπριους". Αυτό το σημείο το τονίζω με βάση την πολιτική στάση και ηθική μου. Τονίζω ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε μια ενέργεια που ενδέχεται να επισκιάσει τα συμφέροντα των Τουρκο"κυπρίων". Πιστεύω πως όλοι θα αντιμετωπίσουν με κατανόηση αυτή την απόφασή μου».

O κ. Όζερσαϊ έχει αναλάβει την εκπροσώπηση του τ/"κ" ηγέτη στις συνομιλίες αμέσως μετά την εκλογή του Ντερβίς Έρογλου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ο κ. Όζερσαϊ, ο οποίος έχει ακαδημαϊκό υπόβαθρο, διατηρεί στενή συνεργασία με την Άγκυρα και οδούς επικοινωνίας με τις μεγάλες δυνάμεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το τελευταίο διάστημα, ο κ. Όζερσαϊ έχει έρθει στο πολιτικό προσκήνιο με την έντονη κριτική που ασκεί στην «κυβέρνηση» του Ντερβίς Έρογλου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις