Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Πλάκες πεζοδρομίων με τσιμέντα από την Τουρκία


Πολιτική, ηθική αλλά και οικονομική διάσταση προσλαμβάνει το θέμα που παρουσίασε το SigmaLive την περασμένη Παρασκευή, που αφορούσε πλάκες πεζοδρομίων με προέλευση τα κατεχόμενα οι οποίες εφαρμόζονταν σε πεζοδρόμια στον Δήμο Έγκωμης.

Σύμφωνα με έρευνα του SigmaLive στα κατεχόμενα δεν υπάρχει τσιμεντοποιείο, κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά, αφού τα τσιμέντα που χρησιμοποιούνται από Τ/"κ" βιομηχανίες, είναι τουρκικής προέλευσης.

Ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού, Γιώργος Κουννής, μιλώντας στο SigmaLive, είπε ότι το τσιμεντοποιείο δεν προμηθεύει τσιμέντα σε βιομηχανίες των κατεχομένων.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κουννή, τα κατεχόμενα εισάγουν το τσιμέντο υπό μορφή κλίνκερ και στην συνέχεια το αλέθουν μετατρέποντάς το σε τσιμέντα.

Το SigmaLive επικοινώνησε με τις τελωνειακές αρχές αλλά και με το Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με την νομοθεσία της πράσινης γραμμής.
Λειτουργός του Τελωνείου, εξήγησε ότι βάση του κανονισμού, τα «εμπορεύματα τα οποία έχουν υποστεί την τελευταία ουσιαστική, οικονομικά δικαιολογημένη μεταποίηση ή επεξεργασία, σε επιχείρηση εξοπλισμένη για το σκοπό αυτό, είναι νόμιμα».

Συνεπώς οι πλάκες πεζοδρομίου, αν και χρησιμοποιούν υλικό το οποίο προέρχεται από την Τουρκία, λόγω του ότι η διαδικασία μεταποίησής τους έγινε στα κατεχόμενα και συνοδεύονται από σχετικά έγγραφα του Τ/"κ" εμπορικού επιμελητηρίου, δεν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα νομιμότητάς τους.
«Εμείς είμαστε τεχνοκράτες. Εφαρμόζουμε τις νομοθεσίες», κατέληξε Λειτουργός του Τελωνείου.

Κατά συνέπεια, αυτό που προκύπτει είναι ότι πολλά από τα προϊόντα που μεταφέρονται από τα κατεχόμενα, έχουν κατασκευαστεί με υλικά από την Τουρκία.
Για παράδειγμα, είναι νόμιμο να μεταφερθούν πόρτες, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί από τουρκική ξυλεία και τουρκική κλειδωνιά.

Πλήγμα για την εγχώρια αγορά
Βιομήχανοι στις ελεύθερες περιοχές δηλώνουν ότι την ίδια ώρα που η οικονομική κρίση πλήττει τον τομέα τους, η εισαγωγή τέτοιων προϊόντων από τα κατεχόμενα έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορά τις τιμές των προϊόντων που έρχονται από τα κατεχόμενα, εκπρόσωπος της εταιρείας ΔΑΛΙΚΟ είπε ότι οι τιμές είναι λογικό να είναι χαμηλότερες αφού τα κόστη στις ελεύθερες περιοχές είναι κατά πολύ υψηλότερα.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, λέγοντας ότι επιθυμία του Δήμου είναι ,λόγω και της οικονομικής κρίσης, να υποστηρίζονται οι ελληνοκυπριακές βιομηχανίες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις