Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

“Λευτεριά, λευτεριά θα σ’ αγοράσουν Έμποροι και κονσόρτσια και εβραίοι” Κ. Καρυωτάκης

Μέρες θλίψεως και μαρασμού μετρά το Έθνος. Ημέρες μιας ανέμελης κι ανεύθυνης ανοχής στιγματίζουν κάθε πράξη, κάθε ενέργεια, κάθε εκδήλωση του δημόσιου βίου. Ανάμεσά τους κάποιοι γονατιστοί, που παριστάνουν δήθεν τους ασυμβίβαστους, κάποιοι ξεπουλημένοι, που παριστάνουν δήθεν τους ακέραιους. Γλείφουν δεξιά κι αριστερά κι αναζητούν με οίκτο μια θέση κάτω από τον ήλιο της αστικής μας “δημοκρατίας”.Ανάμεσά τους και οι ταγοί μας, οι κυβερνήτες μας, οι εξουσιαστές μας… Αυτοί που με περισπούδαστο ύφος παριστάνουν τους μέντορες διαχειριζόμενοι την δοτή εξουσία, που τους έχει εμπιστευθεί ο ξένος αφέντης. Ναι, ήταν προφητικός ο στίχος του Κώστα Καρυωτάκη του τραγικού και υπερήφανου πεσιμιστή αυτόχειρα της Πρέβεζας. Την αγόρασαν την λευτεριά “έμποροι και κονσόρτσια κι εβραίοι” και δεν έχει απομείνει ούτε μία νησίδα ελευθερίας σ’ αυτόν τον δύστυχο τόπο.

Σε ένα από τα πλέον μεγαλειώδη ποιήματα του αυτοκαταστροφικού του οίστρου, την “Πρέβεζα”, λέει τελειώνοντας: ”Αν τουλάχιστον μέσα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, ένας επέθαινε από αηδία, σιωπηλοί θλιμμένοι με σεμνούς τρόπους, θα διασκεδάζαμε όλοι στην κηδεία”. Όμως ούτε αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει στην “Πρέβεζα” των ημερών μας. Είναι όλοι τόσο πολύ και τόσο βαθειά μπολιασμένοι με την χολή και το δηλητήριο της ηθικής τους αναλγησίας, που δεν τολμούν ούτε καν να δώσουν ένα τέλος στην ξέφρενη τροχιά της προδοσίας τους.

Όμως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία κι έτσι ανάμεσα σε όλους αυτούς υπάρχουν και οι Ασυμβίβαστοι, οι Επαναστάτες, έχοντας στις πλάτες τους την κατάρα όλων και την ευχή κάθε άγιου και ιερού σημείου αυτού του αιματοβαμμένου τόπου. Κάθε σπασμένο κομμάτι μάρμαρο, κάθε ρημαγμένος πύργος, που υπήρξε κάποτε τάφος γενναίων και που στις πολεμίστρες του κάθε βραδυά πλανιώνται φαντάσματα ηρώων, τους παραστέκει. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και επειδή πρέπει να σεβαστούμε το μοιραίο, το μοιραίο που λέει στον αδύνατο καταστρέψου, θα πορευθούμε το αιώνιο διάβα και σαν Xρυσαετοί θα πετάξουμε ασταμάτητοι προς τον ήλιο, για την αναγέννηση, για την νέα αρχή, για την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ του Ελληνισμού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις