Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

Εμπρησμός τεμένους στη Λεμεσό δίνει τροφή στην κατοχική προπαγάνδα

"Νερό στο μύλο" της κατοχικής μηχανής προπαγάνδας, "έριξαν" άγνωστοι, στους οποίους αποδίδεται ο εμπρησμός του τεμένους Koprulu Haci Ibrahim Aga στη Λεμεσό, τα ξημερώματα του μεγάλου Σαββάτου. Το θέμα τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης από το κατοχικό καθεστώς, το οποίο άδραξε την ευκαιρία, κατηγορώντας για τη ζημιά την ε/κ πλευρά η οποία, όπως προκλητικά ισχυρίζεται ο Έρογλου, "δεν χωνεύει τους μουσουλμάνους και Τούρκους". Ο εθνικιστικός τ/"κ" τύπος βάλλει εναντίον των ε/κ ενώ η εφημερίδα «Άφρικα» κάνει λόγο για προβοκάτσια. Η φωτιά κατέστρεψε την ξύλινη οροφή του στεγάστρου και προκάλεσε ζημιές στον εξωτερικό τοίχο.


Σύμφωνα με την Αστυνομία, περιπολικό αντιλήφθηκε φωτιά σε οροφή τεμένους στην οδό Αγκύρας στη Λεμεσό. Στη σκηνή έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία κατέσβησε τη φωτιά.


«Ένδειξη της νοοτροπίας των Ελληνοκυπρίων», χαρακτήρισε ο Τουρκο"κύπριος" ηγέτης Ντερβίς Έρογλου την ενέργεια.

Ο Τ/"κ" ηγέτης έκανε λόγο για εμπρησμό, ισχυριζόμενος ότι «τέτοιες συμπεριφορές καταδεικνύουν ότι ορθά εμείς λέμε ότι δεν εμπιστευόμαστε τους Ε/κ και ότι οι Ε/κ δεν επιθυμούν κανένα συμβιβασμό ενώ γίνεται προσπάθεια για να φτάσουμε σε συμφωνία».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι κάποιοι επιχείρησαν να βάλουν φωτιά στο τέμενος, «υποκινούμενοι από δηλώσεις ορισμένων ιεραρχών σε ομιλίες τους το Πάσχα».

«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Ε/κ επιχειρούν να πράξουν κάτι τέτοιο, έχουν βάλει φωτιά σε τεμένη μας, άνοιξαν πυρ εναντίον προσκυνητών μας, αυτή είναι η ε/κ νοοτροπία», υποστήριξε ο κατοχικός ηγέτης.

Το πρακτορείο Ανατολού μεταδίδει ότι "ομάδα νεαρών Ε/κ περιέλουσε με βενζίνη το τέμενος και ότι καταστράφηκε η ξύλινη πόρτα, η ξύλινη βεράντα και το παράθυρο του τεμένους ενώ καταστράφηκαν τα χαλιά στον εσωτερικό χώρο".

Tην εκδήλωση της φωτιάς καταδικάζει και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος έκανε λόγο για ρατσισμό, φανατισμό και έλλειψη ανοχής από πλευράς των Ε/κ" και κάλεσε την ε/κ ηγεσία, όπως είπε, να διεξάγει έρευνα και να παρουσιάσει τους ενόχους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ανέφερε ακόμη ότι σε περίπτωση που το επεισόδιο δεν διερευνηθεί, τότε οι Ε/κ θα θεωρούνται υπεύθυνοι σε ενδεχόμενες μελλοντικές επιθέσεις σε τζαμιά και μουσουλμανικά μνημεία.

Πάντως, η κοινή γνώμη μπορεί εύκολα να αντιληφθεί που αποσκοπούν οι δηλώσεις από τα κατεχόμενα περί «ε/κ νοοτροπίας». Οι ελληνοκύπριοι φροντίζουν με "θρησκευτική ευλάβεια" τους μουσουλμανικούς χώρους λατρείας, τα τεμένη και όλους τους άλλους χώρους, σεβόμενοι τη θρησκεία των τ/"κ", την ίδια ώρα που στα κατεχόμενα έχουν μετατρέψει ουκ ολίγες εκκλησίες σε στάνες.

Στην πυρκαγιά στο τζαμί της Λεμεσού αναφέρονται σήμερα και οι τ/"κ" εφημερίδες, με τον εθνικιστικό Τύπο να προβάλλει το θέμα πρωτοσέλιδα και με πηχυαίους τίτλους, και άλλες εφημερίδες να γράφουν για το θέμα στις εσωτερικές του σελίδες.

Η ''Κίπρις'', με τίτλο ''Μεγάλη ζημιά στο Τζαμί Κιοπρουλού Χατζί Ιμπραχίμ Αγά της Λεμεσού'', γράφει ότι την Παρασκευή προς το Σάββατο "Ε/κ νέοι έδωσαν στις φλόγες το τζαμί, με αποτέλεσμα να καούν πορτοπαράθυρα, καθώς και μικρός αριθμός χαλιών".

Ο Τ/"κ" ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ισχυρίστηκε ότι ο εμπρησμός αποδεικνύει τη νοοτροπία των Ε/κ που ''δεν χωνεύουν'', κατά την έκφρασή του, τους μουσουλμάνους και Τούρκους.

Υποστήριξε, επίσης, ότι δικαιώνεται ο ίδιος όταν λέγει ότι οι Ε/κ δεν επιθυμούν τη διευθέτηση του Κυπριακού, από τη στιγμή που προέβησαν σε τέτοια πράξη, ενώ αναζητείται τρόπος επίτευξης συμφωνίας.

Η εφημερίδα γράφει ότι ο αρμόδιος της Διεύθυνσης θρησκευτικών υπηρεσιών στις ελεύθερες περιοχές και ιμάμης του τεκέ Λάρνακας, Σακίρ Αλεμντάρ, δήλωσε ότι η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε και ότι οι Τ/"κ" της Λεμεσού του δήλωσαν ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που το τζαμί δέχεται επίθεση".

Ο κ. Αλεμντάρ δήλωσε ακόμη ότι πολλές φορές ζητήθηκε από τις Αρχές η τοποθέτηση καμερών στο τζαμί, χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Διευθυντής των θρησκευτικών υπηρεσιών του ψευδοκράτους Ταλίπ Ατάλαϊ καταδίκασε την ενέργεια και δήλωσε ότι περιμένει μίαν καταδικαστική ανακοίνωση από την Εκκλησία της Κύπρου.

Τον εμπρησμό καταδίκασε και ο γενικός διευθυντής της ΕΒΚΑΦ Μουσταφά Κεμάλ Καϊμακαμζαντέ, επικεφαλής επιτροπής, ο οποίος, επισκέφθηκε το τζαμί και δήλωσε ότι "η ενέργεια αυτή δεν ήταν η πρώτη κατά των τζαμιών και της λοιπής πολιτιστικής κληρονομιάς στις ελεύθερες περιοχές".

Κατά τον Καϊμακαμζαντέ, "ουδέποτε οι Τ/"κ" προχώρησαν σε παρόμοια ενέργεια εκ προθέσεως και πρόσθεσε ότι, το γεγονός ότι αριθμός εκκλησιών στα κατεχόμενα παραμένει ασυντήρητος, οφείλεται σε οικονομικούς λόγους".

Επίσης, δήλωσε ότι θα καταγγελθεί το επεισόδιο στον ΟΗΕ και την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον τ/"κ" Τύπο, κινδυνεύει με κατάρρευση η σκεπή του τζαμιού.

Η ''Αφρίκα'' στεγάζει τις σχετικές με τον εμπρησμό ειδήσεις υπό τον τίτλο ''Ακριβώς όπως πριν 50 χρόνια. Άρχισαν οι προβοκάτσιες''.

Η ''Βολκάν'' προβάλλει την ενέργεια πρωτοσέλιδα, σημειώνοντας ότι μεταξύ 1963 και 1974 ισοπεδώθηκαν και πυρπολήθηκαν 107 τζαμιά, και πέντε μετά το 1974. Όπως γράφει, ''οι Ε/κ λύσσαξαν και πάλι''.

Σύμφωνα με τη ''Χαβαντίς'', οι ζημιές στο τζαμί ανέρχονται σε περίπου 18.000 ευρώ.

Η ''Χαλκίν Σεσί'' φέρει τίτλο για το θέμα ''Ε/κ φανατικοί έκαψαν τζαμί'' και η ''Βατάν'' τον τίτλο ''Ιδού η ε/κ νοοτροπία. Επίθεση σε τζαμί στη Λεμεσό''.

Δημοφιλείς αναρτήσεις