Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012

Δελτίο τύπου σχετικά με τις δηλώσεις για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου από τον κ. Χριστόφια

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε για ακόμα μία φορά απέδειξε την φτωχή σύνδεση που το ΑΚΕΛ αλλά και οι οπαδοί της αποστρατικοποίησης, έχουν με τον πραγματικό κόσμο.

Είναι γνωστό πως από την αρχή της δεκαετίας του '90, είναι θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς πως έπειτα από λύση του Κυπριακού, το νησί θα αποστρατικοποιηθεί και ως εγγύηση της ασφάλειάς του, θα υπάρχουν δυνάμεις από τις εγγυήτριες χώρες και μια πολυεθνική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Το παράδοξο λοιπόν είναι πως αν και μιλάμε για αποστρατικοποίηση ουσιαστικά, στην Κύπρο θα υπάρχουν στρατιωτικά αποσπάσματα από αρκετές χώρες, χωρίς να υπολογίσουμε τις Βρετανικές Βάσεις και την Τουρκική "Ειρηνευτική" Δύναμη, στο νησί.

Σε μια εποχή που το γεωπολιτικό περιβάλλον της περιοχής μας έχει ανεβάσει επιπλέον τις μετοχές του στο διεθνές σύστημα, με τις εξεγέρσεις στα αραβικά κράτη και κυρίως την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου είναι πραγματικά παράξενο που κάποιοι ακόμα επιμένουν πως η Κύπρος πρέπει να αποστρατικοποιηθεί. Από την στιγμή μάλιστα που η τουρκική απειλή όχι μόνο δεν έχει παρέλθει αλλά αναβαθμίζεται συνεχώς με απειλές αλλά και με τον συνεχή στρατιωτικό εξοπλισμό της, ο οποίος τείνει να την κατατάξει σε μια σημαντική περιφερειακή υπερδύναμη.

Σε όλα αυτά οι Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι δευτερευούσης σημασίας, αλλά δεν παύουν να δίνουν κάποια ηθική υπόσταση και γόητρο όταν αυτές εκπληρώνονται σωστά (βλέπε κρίση του Λιβάνου, καλοκαίρι του 2006).

Θεωρούμε λοιπόν τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως εξαιρετικά λανθασμένες ως προς το περιεχόμενο αλλά και τον τόπο στον οποίο έγιναν. Όταν μεταβαίνει κάποιος να επισκεφθεί στρατόπεδα και μονάδες της Εθνικής Φρουράς, θα πρέπει να τονίζει την ανάγκη για εθνική άμυνα, συνυπολογίζοντας μάλιστα πως εκεί υπάρχουν κληρωτοί, οι οποίοι δυστυχώς βλέπουν τον στρατό ως αγγαρεία. Το να έρχεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και να δηλώνει πως η Κύπρος δεν θα χρειάζεται μελλοντικά στρατό, μόνο κακό επιφέρει στο ηθικό των στρατιωτών αλλά και των στελεχών της δύναμης.

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) θεωρούμε την ύπαρξη ισχυρών ενόπλων δυνάμεων ως την μόνη διασφάλιση του κυπριακού ελληνισμού και των συμφερόντων του στην περιοχή. Γι' αυτό άλλωστε ζητάμε την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς με μέσα και προσωπικό για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκπλήρωση της αποστολής της.


Γραφείο τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)

Δημοφιλείς αναρτήσεις