Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

Νέα "εισβολή" της Τουρκίας στη Μεσόγειο


Συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική της πρόκλησης και της διεκδίκησης οικοπέδων τόσο της Ελληνικής όσο και της κυπριακής ΑΟΖ η Τουρκία, η οποία, όπως φαίνεται εκμεταλλεύεται πλέον στο έπακρο και την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στην Ελλάδα. Με χθεσινή ανακοίνωση στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής Κυβέρνησης, η Τουρκία γνωστοποιεί την έναρξη εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών (ερευνών) στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, κατά παράβαση όλων των κανόνων του δικαίου της Θάλασσας, υλοποιώντας έτσι τις απειλές της.


Άμεση η απάντηση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική πλευρά τονίζει πως κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας.  "Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω (τουρκικές) αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα».

«Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας", καταλήγει στην ανακοίνωση του υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις υπό το φόβο θερμού επεισοδίου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις