Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012

Κλειστά τα χαρτιά του ΟΗΕ πριν την συνάντηση Ντάουνερ-Μπαν

Τα Ηνωμένα Έθνη κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, εν αναμονή της συνάντησης, που θα έχει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, με το Μπαν Κι – μουν αύριο το βράδυ.  
Προηγουμένως, ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος φτάνει σήμερα το βράδυ στη Νέα Υόρκη, θα συναντηθεί με το βοηθό ΓΓ, Λυν Πάσκοε.

Ο κ. Πάσκοε πραγματοποίησε ήδη συναντήσεις με τον σύμβουλο του Ντερβίς Έρογλου, Κουντρέτ Οζερζάι, τον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο, Ερτουγρούλ Απακάν και με τους μονίμους αντιπροσώπους της Κύπρου και της Ελλάδας, πρέσβεις, Νίκο Αιμιλίου και Αναστάση Μητσιάλη.

Ο κ. Πάσκοε επιβεβαίωσε την έλλειψη προόδου και αναφέρθηκε στην κυπριακή ιδιοκτησία των συνομιλιών, χωρίς να αφήσει υπονοούμενο υπέρ κάποιου από τα τέσσερα σενάρια, που ανέπτυξε στην σύντομη έκθεσή του προς το ΓΓ ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Διπλωματικές πληροφορίες από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη συνάντηση Μπαν – Ντάουνερ, χωρίς να αποκλείεται ο ΓΓ να διαβουλευθεί για λίγες μέρες και με μόνιμα μέλη του Σ.Α., πριν αποφασίσει το επόμενο βήματα.

Ο κ. Ντάουνερ αναμένεται να παραμείνει στη Νέα Υόρκη μέχρι τις 24 Απριλίου για διαβουλεύσεις στη Γραμματεία και συναντήσεις με μέλη του Σ.Α. και άλλων ενδιαφερομένων πλευρών.

Το κυπριακό ήταν, εξάλλου, μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ, τη Δευτέρα στις Βρυξέλες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Zoζέ Μανουέλ Μπαρόζο και την ύπατη αντιπρόσωπο της Ε.Ε. για εξωτερικές υποθέσεις, Κάθριν Άστον.

Δημοφιλείς αναρτήσεις