Σάββατο, 28 Απριλίου 2012

«Πυροβολεί» το Ινστιτούτο


Ο ΖΙΡΟΝΤ δηλώνει πως «θα συνεχίσουμε το έργο με ή χωρίς το Ινστιτούτο»Λάδι στη φωτιά ρίχνει με δηλώσεις του στη «Σ» ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων Κριστόφ Ζιρόντ, ο οποίος ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Γενετικής «δεν πληροί τις προδιαγραφές που θέτει η ΔΕΑ», για να αναλάβει το πρόγραμμα της ταυτοποίησης των αγνοουμένων. Σημείωσε, στη συνέχεια, ότι υπάρχουν «καλύτερα εργαστήρια στο εξωτερικό».


-Ποιες προδιαγραφές δεν πληροί το Ινστιτούτο;Καλύτερα να μην τις αναφέρω. Απλώς δεν αποδέχεται κάποιους όρους που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμόζονται, για να γίνεται σωστά η διαδικασία της ταυτοποίησης.

-Το Ινστιτούτο, πάντως, εξέφρασε πρόθεση να αποδεχθεί τους όρους σας και να υπογράψει το συμβόλαιο.

Μόνο στα λόγια δέχθηκε. Εμείς αναμένουμε το υπογεγραμμένο συμβόλαιο περισσότερο από ένα μήνα.


-Να υποθέσουμε τότε ότι η συμφωνία ναυαγεί;Δεν ξέρω αν θα ναυαγήσει, γιατί δεν έχουμε καμία ενημέρωση από το Ινστιτούτο. Πάντως, δεν θα αναμένουμε για πολύ την απόφασή του. Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει, πάραυτα, να επαναλειτουργήσει η διαδικασία των ταυτοποιήσεων.


-Έχετε βρει άλλο εργαστήριο από το εξωτερικό. Ακούγονται φήμες για συμφωνία με ένα από την Βοσνία. Αληθεύει;Δεν έχουμε συμφωνήσει με κανένα εργαστήριο ακόμη. Υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι από άλλες χώρες, που, πάντως, πληρούν τις προδιαγραφές της ΔΕΑ. Η απόφαση είναι καθαρά της UNBP (μία Ειδική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών). Εμάς ο ρόλος μας είναι απλώς να ορίζουμε τα κριτήρια της αξιολόγησης.


-Πότε να αναμένουμε μία λύση στο πρόβλημα;Πολύ σύντομα, όλα θα λυθούν. Θα συνεχίσουμε το έργο με ή χωρίς το Ινστιτούτο.


Για τις βρισιές…
Ο κ. Ζιρόντ δεν διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς ότι εξύβρισε τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Διευθυντή του Ινστιτούτου. «Δεν θα απαντήσω, γιατί δεν θέλω να μπω σε μία διαδικασία αλληλοκατηγοριών», ανέφερε. Να σημειωθεί ότι σε επιστολή του προέδρου του ΙΝΓΚ στον Προεδρικό Επίτροπο Γιώργο Ιακώβου, την οποία δημοσίευσε το Sigmalive, αναφέρεται ότι ο Ζιρόντ εξύβρισε τους δυο προαναφερθέντες σε συνεδρία στις 16 Δεκεμβρίου 2011. «We are wasting our time with these two assholes» (χάνουμε το χρόνο μας με αυτούς τους δυο μαλ...), ήταν η έκφραση που είπε ο Ζιρόντ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου.
Δικαστική απόφαση για το DNA Ισχυρό εμπόδιο στις βλέψεις του Ζιρόντ γι' ανάληψη της ταυτοποίησης των αγνοουμένων με εργαστήριο του εξωτερικού φαίνεται να αποτελεί, πάντως, χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου. Η απόφαση, ουσιαστικά, απαγορεύει τη μετακίνηση, εντός ή εκτός Κύπρου, του γενετικού υλικού του Βασίλη Πανταζή, ενός εκ των συγγενών των αγνοουμένων. «Αυτή η επιτυχία», είπε ο κ. Πανταζής, «ενδεχομένως να ωθήσει περισσότερους συγγενείς για να πράξουν το ίδιο». Θεωρεί ότι η απόφαση αναμένεται να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τη ΔΕΑ για να παραμείνουν οι ταυτοποιήσεις στην Κύπρο. Να σημειωθεί ότι ο κ. Πανταζής είχε προηγουμένως καταγγείλει στη «Σ», σε ρεπορτάζ της συναδέλφου Μικαέλλας Λοΐζου, τον τρόπο που η ΔΕΑ χειρίζεται ένα «ανθρωπιστικό -κατά τα άλλα- ζήτημα».

Δεν δίνουν το DNA τους οι συγγενείς Ο Βασίλης Πανταζής θεωρεί ότι τυχόν μεταφορά των ταυτοποιήσεων σε ινστιτούτο του εξωτερικού θα είναι ζημιογόνα. «Με την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διαδικασία να μεταφερθεί στο εξωτερικό, χωρίς καμία εγγύηση προς τους συγγενείς τόσο για την ποιότητα όσο και για τα χρονοδιαγράμματα της διαδικασίας, αποφάσισα να πάρω την τύχη του αδελφού μου στα χέρια μου», ανέφερε. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στις 18 Μαΐου. Μέχρι τότε το Ινστιτούτο δεν δύναται να δώσει το γενετικό υλικό του Βασίλη Πανταζή σε οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η σημαντικότητα του απαγορευτικού διατάγματος, σύμφωνα με τον κ. Πανταζή, είναι ότι θα ωθήσει περισσότερους συγγενείς να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη οδό. «Οι συγγενείς είναι σε στάση αναμονής. Περιμένουν να μάθουν τις κινήσεις που κάνουν άτομα και οργανωμένα σύνολα, ούτως ώστε να προχωρήσουν και οι ίδιοι είτε ομαδικά είτε ατομικά με τις ίδιες ενέργειες που έχουμε κάνει εμείς», ανέφερε.

«Δεν μας υποστηρίζουν»Ταυτόχρονα, ο Βασίλης Πανταζής άφησε αιχμές κατά του Παγκυπρίου Συνδέσμου Συγγενών Αγνοουμένων και της ΔΕΑ, λέγοντας ότι την ίδια ώρα που οι εξελίξεις τρέχουν, κανένας αρμόδιος δεν στάθηκε δίπλα στους συγγενείς. «Ζητήσαμε επανειλημμένα συνάντηση με τον Άριστο Αριστοτέλους, μέλος της ΔΕΑ, ο οποίος αποφεύγει να μας δει. Βρίσκει, όμως, ώρα να πάει στο Προεδρικό και να μιλήσει με τον Πρόεδρο».


«Φεύγουν από τη ζωή οι συγγενείς»Οι συγγενείς εκφράζουν ετοιμότητα να πράξουν ό,τι χρειαστεί για να επαναρχίσει η διαδικασία ταυτοποίησης, καθώς θεωρούν ότι το έργο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής είναι εξαιρετικό. «Οι γονείς των συγγενών φεύγουν από τη ζωή ένας-ένας. Δεν θα μείνει άτομο να παραλαμβάνει τα λείψανα και γι' αυτό ακολούθησα αυτήν την οδό. Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό για τους συγγενείς των αγνοουμένων», κατέληξε ο Βασίλης Πανταζής.


Παρακολουθούν τις εξελίξεις… Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων καταδικάζει τις διάφορες ενέργειες, που τείνουν να πλήξουν τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους και ιδιαίτερα το τρίτο Μέλος, τον Κριστόφ Ζιρόντ. Παράλληλα, χαιρετίζει την ανακοίνωση του Προέδρου του ΔΣ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τυχόν μεταφορά του προγράμματος ταυτοποιήσεων στο εξωτερικό «μόνο ζημιά και οπισθοδρόμηση μπορούν να προκαλέσουν». Προσθέτει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να χειρίζεται με την αναγκαία υπευθυνότητα και σοβαρότητα το συγκεκριμένο θέμα, με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη των καλώς νοούμενων συμφερόντων των αγνοουμένων και των οικογενειών τους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις