Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

Τιμή στην κυρά της Λαπήθου - Ευφροσύνη Προεστού

19 χρόνια συμπληρώθηκαν από το θάνατο της ηρωίδας Ευφροσύνης Προεστού, της κυράς της Λαπήθου, όπως έμεινε γνωστή στην ιστορία. Αντιπροσωπεία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) τίμησε τη μνήμη της, στον ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία. Εις μνήμη της ηρωίδας Ευφροσύνης Προεστού, η οποία με πραγματική αυτοθυσία και με κίνδυνο της ζωής της, έκρυψε και φρόντισε 12 έφεδρους στρατιώτες που εγκλωβίστηκαν στη Λάπηθο κατά την εισβολή των Τούρκων το 1974, κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους του κινήματος μας, και του Μετώπου Γυναικών, στο μνημείο της ηρωίδας, που βρίσκεται στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Γεννημένη στη Λάπηθο το 1903 η κυρά της Λαπήθου, μαία στο επάγγελμα, διακρινόταν για τα φιλάνθρωπά της αισθήματα και τη θρησκευτική της πίστη.
Στο ήθος της κυρά Φροσύνης αναφέρθηκε και ο Μητροπολίτης Κερύνειας Χρυσόστομος.
Ο Πανίκος Παραλιμνίτης, ένας εκ των στρατιωτών που για ένα μήνα φρόντιζε η κυρά Φροσύνη, ώσπου τη συνέλαβαν οι Τούρκοι και τη βασάνισαν στο Κάστρο της Κερύνειας, χωρίς να αποκαλύψει τίποτε, την θυμάται με συγκίνηση.
Η κυρά Φροσύνη απεβίωσε στις 17 Απριλίου 1993, σε ηλικία ενενήντα χρόνων, και τάφηκε στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας, μακριά από την αγαπημένη της Λάπηθο.


Δημοφιλείς αναρτήσεις