Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012

Καραδοκούν για να αγοράσουν φθηνά ελληνική γη.


Μικρά και μεγάλα πορτοφόλια από το εξωτερικό, έχουν πέσει στο ψαχνό για να αγοράσουν ελληνική γη!!! Ψάχνουν για ακίνητα στην Ελλάδα αναζητώντας μέσα στην κρίση ευκαιρίες αλλά και ήλιο όλο και περισσότεροι Βορειοευρωπαίοι, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τη μεγάλη πτώση των τιμών, που φτάνει ή και ξεπερνά το 40%, στην παραθεριστική κατοικία κατά την τελευταία διετία. 


Το ενδιαφέρον αυτό ωστόσο δεν προχωρά ακόμη μαζικά τουλάχιστον, στην υπογραφή συμβολαίων, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές περιμένουν να πέσουν και άλλο οι τιμές για να επενδύσουν. Ενδιαφέρον δείχνουν τόσο όσοι ψάχνουν για παραθεριστική κατοικία (ή μόνιμη για τους συνταξιούχους) όσο και οι εταιρίες που αναζητούν επένδυση.

Σύμφωνα με κτηματομεσιτικά γραφεία της Ελλάδας και της Γερμανίας, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από Γερμανούς, Αυστριακούς, Ελβετούς, Βρετανούς και, φυσικά, από Ρώσους.

Ωστόσο το καινούργιο στοιχείο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι ότι οι Γερμανοί, για παράδειγμα, βλέπουν την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα όχι μόνο για προσωπική τους χρήση αλλά και ως επενδυτική ευκαιρία, δηλαδή με το σκεπτικό να τη νοικιάζουν για να τους αποφέρει μία ετήσια απόδοση.

 

Επίσης, καινούριο στοιχείο είναι το γεγονός ότι ενδιαφέρον καταγράφεται πλέον από νέες κατηγορίες υποψήφιων αγοραστών.

Συγκεκριμένα, από ξένους με πολύ υψηλά εισοδήματα που αναζητούν ακίνητα αξίας άνω του ενός ή ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ, καθώς και από ξενοδοχειακές αλυσίδες, ακόμη και από μεγάλους ομίλους κρουαζιερόπλοιων.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών δεν περιορίζεται σε έτοιμα ακίνητα αλλά επεκτείνεται και σε παραθαλάσσια οικόπεδα, τα οποία στη Ρόδο είναι ιδιαίτερα προσιτά για το μέσο γερμανικό εισόδημα.
Μετά και την πτώση των τιμών, ένα οικόπεδο στο οποίο μπορεί να κτιστεί κατοικία 100 τ.μ. κοστίζει γύρω στα 30.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με γερμανικά κτηματομεσιτικά γραφεία, η Ρόδος επικεντρώνει περισσότερο από κάθε άλλο μέρος της Ελλάδας το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην εξοχική κατοικία, όχι μόνο λόγω της φυσικής της ομορφιάς και της μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνειας αλλά και της ύπαρξης κτηματολογίου, όπως άλλωστε ισχύει σε όλα τα Δωδεκάνησα, από τον καιρό της ιταλικής κυριαρχίας.

Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής «Die Welt», καθιστά πιο εύκολες τις αγοραπωλησίες στα Δωδεκάνησα καθώς υπάρχουν καθαροί τίτλοι ιδιοκτησίας, αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει σε άλλα μέρη όπως η Κρήτη και η Χαλκιδική όπου, σύμφωνα με τον γερμανό συντάκτη, η απουσία κτηματολογίου έχει συχνά ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να παραμένει «ενδιαφέρον».

Μία άλλη κατηγορία ενδιαφερομένων είναι ξένες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως για παράδειγμα αμερικανικές, οι οποίες αναζητούν για να αγοράσουν εκτάσεις - φιλέτα ή έτοιμες τουριστικές μονάδες στην Ελλάδα και να τις εντάξουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ζήτηση για αγορά ή ενοικίαση παραθαλάσσιων εκτάσεων σε Πελοπόννησο, Στερεά και Μακεδονία από μεγάλους ξένους ομίλους κρουαζιερόπλοιων με σκοπό την ανάπτυξη εκεί εγκαταστάσεων, εστίασης και διαμονής των επιβατών τους κατά τη διάρκεια παραμονής του πλοίου στη περιοχή.


Δημοφιλείς αναρτήσεις