Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

Έρογλου: «Οι Τ/"κ" έχουν κράτος για εναλλακτική»

Συνάντηση με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ στις 27 Απριλίου θα έχει ο Ντερβίς Ερογλου, κατόπιν αιτήματος του ίδιου του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, όπως δήλωσε ο Τ/"κ" ηγέτης σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT. 


 Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, αναφερόμενος στην επικείμενη επίδοση της έκθεσης Ντάουνερ στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Ερογλου είπε ότι ο κ. Ντάουνερ του ζήτησε ήδη ραντεβού για συνάντηση στις 27 Απριλίου. ''Υποθέτω ότι θα συναντηθεί και με τον Χριστόφια και θα διαβουλευθεί μαζί μας για την έκθεση που θα στείλει στο ΣΑ''.

 Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει αλλαγή της ονομασίας του ψευδοκράτους, ο κ. Ερογλου είπε ότι οι ίδιοι δεν έχουν πρόβλημα με το ''ΤΔΒΚ''. Σημείωσε δε ότι η ονομασία ''τ/"κ" κράτος'' υπήρχε στο σχέδιο Ανάν και χρησιμοποιείται στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. Το σχέδιο Ανάν ανήκει στο παρελθόν, είπε, και δεν θέλησε να προβεί σε άλλα σχόλια. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι χωρίς να δει την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα ήταν σωστό να πει ποιο θα είναι το δεύτερο βήμα. ''Η πραγματικότητα είναι ότι η ε/κ πλευρά είναι υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών''. Επανέλαβε τη θέση του ότι δεν υπάρχει νόημα στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά την 1η Ιουλίου που η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ, λέγοντας ότι αυτό το έχει πει και στον Μπαν Γκι μουν. 

''Οσο θα διαρκούν οι διεργασίες για τις Προεδρικές εκλογές είναι όνειρο να περιμένει κανείς ευελιξία στο Κυπριακό από τον Χριστόφια ή από άλλον πολιτικό ηγέτη. Γι' αυτό, κατ' εμάς και κατά τον ΓΓ δεν είναι πιθανό ένα αποτέλεσμα. Γι' αυτό και δεν είμαστε υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών''. Οι Ε/κ, συνέχισε, είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων ανοικτού τέλους, σημειώνοντας ότι μετά την έκθεση του ΓΓ υπάρχουν μερικές εναλλακτικές, κάνοντας και πάλι λόγο για πενταμερή διάσκεψη, όπως την πρότεινε στην επιστολή του προς τον κ. Μπαν, την οποία - είπε - δεν έχουν αποδεχθεί οι Ε/κ. ''Εάν ο ΓΓ πει ότι αναστέλλει τις συνομιλίες ή ότι θα συνεχισθούν μετά τις (Προεδρικές) εκλογές, τότε έχουμε και εμείς να πούμε. Εμείς είμαστε ένα κράτος υπό εμπάργκο και κάτω από αυτά τα εμπάργκο συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις''. 

Ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι η ''απομόνωση'' πρέπει επιτέλους να αρθεί λέγοντας ότι εάν ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι σε ένα νέο ''τραπέζι'', με νέες παραμέτρους, ''ένα τραπέζι όπου θα μπορεί να λυθεί το Κυπριακό''. Οι Τ/"κ", είπε, δεν είναι χωρίς εναλλακτικές. Εχουν, και έχουν και το δικό τους ''κράτος'', όπως ανέφερε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις