Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Το Ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί Ρώσους να μην αγοράζουν γη στα κατεχόμενα

Το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα είναι «παράνομος κρατικός σχηματισμός» και η αγορά ιδιοκτησίας εκεί ενέχει για τους Ρώσους πολίτες σοβαρούς κινδύνους, προειδοποιεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ειδική δήλωση της αναπληρώτριας διευθύντριας του Τμήματος Ενημέρωσης και Τύπου Μαρίας Ζαχάροβα, στο πρακτορείο «Ιντερφάξ».


«Είναι πρωτίστως απαραίτητο να θυμίσουμε ότι η “ΤΔΒΚ” αποτελεί παράνομο κρατικό σχηματισμό, που ανακηρύχθηκε στο κατεχόμενο τμήμα του εδάφους της ανεξάρτητης και διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως είναι γνωστό, καταδίκασε αυτήν την παράνομη ενέργεια αποφασιστικά στα ψηφίσματά του 541 (1983) και 550 (1984)», αναφέρεται στη σχετική δήλωση, το πλήρες κείμενο της οποίας δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Η απόκτηση από Ρώσους πολίτες ακίνητης περιουσίας στην “TΔΒΚ”, σημαντικά τμήματα της οποίας ανήκουν κατά νόμιμη βάση σε Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι εγκατέλειψαν τους τόπους διαμονής του λόγω της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο το 1974, ενέχει ουσιαστικούς κινδύνους έως και τη δικαστική δίωξη από πλευράς των ιδιοκτητών», σημειώνει η κα Ζαχάροβα, η οποία σημειώνει συμπληρωματικά:

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ποινικού Κώδικα της Κυπριακής Δημοκρατίας για απόκτηση ιδιοκτησίας χωρίς τη συγκατάθεση του νόμιμου ιδιοκτήτη, πράγμα, που αξιολογείται ως εγκληματική συνωμοσία και απάτη, επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως και επτά έτη. Για το λόγο αυτό συστήνουμε σθεναρά στους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αποφύγουν τη σύναψη αμφισβητούμενων συμβολαίων για την απόκτηση ιδιοκτησίας στο έδαφος του νησιού, που δεν ελέγχεται από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί τους Ρώσους πολίτες να ενημερώνονται αναλυτικότερα και τακτικά από τις σχετικές ανακοινώσεις του στο ειδικό τμήμα των ιστοσελίδων του για όσους Ρώσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο «Ιντερφάξ», που απηύθυνε την ερώτηση στο ρωσικό ΥΠΕΞ, τον τελευταίο καιρό διάφορες εμπορικές εταιρείες όλο και πιο δραστήρια προτείνουν στη ρωσική αγορά την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις