Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

Περισσότερο αίμα στο μύλο της οικονομίας - Μας περιμένουν νέα επαχθή μέτρα


Οικονομία ώρα μηδέν για άλλη μία φορά τους τελευταίους μήνες. Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κύπρο, ταρακούνησαν συθέμελα τους επαΐοντες και ενέτειναν τις ανησυχίες ότι η κυβερνητική απραξία και η αναβλητικότητα θα στοιχίσει πολύ περισσότερα από όσο κάποιοι εκτιμούσαν.
Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα χτύπησε κόκκινος συναγερμός για διάσωση του τραπεζικού συστήματος, αφού η δραματική κατάσταση της οικονομίας δεν επιτρέπει σε ξένους επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στην επανακεφαλαιοποίηση των Κυπριακών Τραπεζών. Το ενδεχόμενο να κληθεί το κράτος να στηρίξει οποιοδήποτε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι πλέον κάτι περισσότερο από ορατό, γεγονός που θα βυθίσει την οικονομία και θα ανατρέψει προς το χειρότερο κάθε σχεδιασμό και εκτίμηση.Ώρα για μέτρα

Στην έκθεσή του για την Κύπρο για το 2012, το ΔΝΤ προβλέπει βαθιά ύφεση, ιστορικά ψηλά ποσοστά ανεργίας και ακρίβεια άνευ προηγουμένου, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης ότι ο στόχος - δέσμευση έναντι της Ε.Ε για έλλειμμα κάτω του 3% είναι μη πραγματοποιήσιμος, εκτός και αν ληφθούν επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη έλεγαν στη «ΜΑΧΗ» οικονομικοί αναλυτές, σημειώνοντας πως αυτό που αποδείχθηκε περίτρανα είναι τα μεγάλα κενά στο δημοσιονομικό σχεδιασμό. Για αυτό, συνέχισαν, παρά τα μέτρα εξυγίανσης που λήφθηκαν, η κατάσταση δε βελτιώθηκε καθόλου, υπογραμμίζοντας επίσης ότι είναι ακατανόητη η ενέργεια της κυβέρνησης να μιλά για ανάπτυξη αλλά για μήνες τώρα να μην καταθέτει στη Βουλή συγκεκριμένα νομοσχέδια για υλοποίηση των αποφάσεων που λήφθηκαν από κοινού με τα κόμματα.
Ακόμη και μετά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) επιχείρησαν να μειώσουν τη σημασία των επισημάνσεων, με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν.Η αξιολόγηση του ΔΝΤ και του Υπουργείου Οικονομικών ως προς το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας είναι προς την ίδια κατεύθυνση και η απόκλιση που παρατηρείται οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν έλαβε υπόψη την πιθανότητα θετικών προοπτικών στους τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας όμως ότι το ίδιο το Υπουργείο προβλέπει για το 2012, αρνητική ανάπτυξη της τάξης του 0.5%. Σημειώνει ότι το 2012 είναι ιδιαίτερα δύσκολος χρόνος κυρίως λόγω του εξωτερικού παγκόσμιου περιβάλλοντος που επηρεάζει σημαντικά μικρές ανοικτές οικονομίες όπως η Κύπρος, αλλά και λόγω της προσπάθειας που γίνεται από πλευράς κυβέρνησης για νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και στήριξης του τραπεζικού συστήματος. 
Όσον αφορά στην ανεργία, το Υπουργείο συμφωνεί με την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι θα σταθεροποιηθεί σε ψηλά επίπεδα το 2013. Βασικός λόγος αναφέρει είναι η αρνητική ανάπτυξη που προβλέπεται για το 2012. 
Καταληκτικά, το ΥΠΟΙΚ παραμένει προσηλωμένο στη διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων καθώς και στην υλοποίηση αναπτυξιακών μέτρων και πολιτικών που θα βοηθήσουν στην αύξηση της απασχόλησης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία κλείνει με την αναφορά ότι παράλληλα, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, εξετάζει όλες τις παραμέτρους για την αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων του τραπεζικού συστήματος.Σχέδιο σωτηρίας τραπεζών

Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον της Κύπρου ουσιαστικά εξανέμισε την όποια ελπίδα για εξεύρεση από τις τράπεζες στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα μπορούσε να κλείσει με τη μετοχική συμμετοχή του τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν λόγω του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων. Ως αποτέλεσμα τούτου, το σενάριο κρατικής βοήθειας με όλες τις συνεπακόλουθες αρνητικότατες συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας, είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο.Αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών, ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, συνταξίδεψαν, όπως αποκάλυψε συνάδελφος πρωινή εφημερίδα στην Φρανκφούρτη, όπου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, έχοντας στις αποσκευές τους ένα φιλόδοξο σχέδιο για διάσωση των Κυπριακών Τραπεζών με τη βοήθεια της ΕΚΤ.
Το σχέδιο προνοεί διαχωρισμό των δραστηριοτήτων των Κυπριακών Τραπεζών σε δύο τομείς, στον ελληνικό τομέα και στον κυπριακό τομέα. Αν αυτό είναι εφικτό, το σύνολο των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα θα αναλάβει ένα νέο τραπεζικό σχήμα, το οποίο ως αμιγώς ελληνικό θα μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο στήριξης των Ελληνικών Τραπεζών, λαμβάνοντας μερίδιο από τα 50 δις ευρώ που θα παράσχει στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την απόφαση για το κούρεμα των ομολόγων.
Για να προχωρήσει το σχέδιο πέραν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να ανάψουν πράσινο φως, τόσο η Κομισιόν όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Γι’ αυτό και θεωρείται μείζονος σημασίας η παρουσία του κυρίου Ορφανίδη, τις επόμενες μέρες, σε σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Εκεί θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρτ, και θα επιστρατεύσει τις άριστες σχέσεις του για να πείσει ως προς την βιωσιμότητα του σχεδίου.

Πιθανή υλοποίηση του σχεδίου θα αναζωογονήσει, έλεγαν οικονομικοί αναλυτές στη «ΜΑΧΗ», το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για συμμετοχή στα Κυπριακά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, το οποίο είχε ατονήσει λόγω της μεγάλης έκθεσης τους σε ελληνικές επισφάλειες.Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πιθανό πράσινο φως από την τρόικα δε θα είναι 
«αναίμακτο», αφού θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης για αυτό, και κρίθηκε αναγκαία η παρουσία στην Φρανκφούρτη του Υπουργού Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να δοθεί το μήνυμα της πολιτικής δέσμευσης για υλοποίηση όλων όσων θα απαιτηθούν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις