Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012

Ευθύνες στους Ε/κ για το θέμα των αγνοουμένων, επιρρίπτει ο Οζγκιουργκιούν

Οι Ε/κ ισχυρίζονται ότι τα δεδομένα σε σχέση με τους αγνοούμενους ανήκουν σε αυτούς και αυτή η συμπεριφορά των Ε/κ αποτελεί προσπάθεια να εμποδιστούν οι εργασίες στο θέμα των αγνοουμένων, ισχυρίστηκε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή για το θέμα, ο κ. Οζγκιουργκιούν υπενθύμισε ότι εδώ και καιρό η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους εργάζεται για την εξακρίβωση των οστών που εντοπίζονται από αγνοούμενους του 1963 και του 1974, και σε αυτήν συμμετέχουν ένας Τ/"κ", ένας Ε/κ και ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ.


”Οι Ε/κ ισχυρίζονται ότι τα δεδομένα είναι δικά τους, δηλαδή περιουσία ενός ε/κ ινστιτούτου (Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής). Νομίζω ότι σε αυτό θα αντιδράσουν και τα Ηνωμένα Εθνη”, είπε.

Οι Ε/κ, συνέχισε, υποστήριζαν ότι το 1974 ο τουρκικός στρατός είχε σκοτώσει πολλούς Ε/κ αγνοούμενους, αλλά όταν ανακαλύφθηκαν τάφοι Τ/"κ"  αποδείχθηκε πως συνέβη ακριβώς το αντίθετο. ”Αρχισαν να αισθάνονται δυσφορία όταν άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα τα όσα έκαναν εκείνοι”, είπε.

Ηθελαν να κατηγορήσουν την Τουρκία και τον τουρκικό στρατό, πρόσθεσε ο κ. Οζγκιουργκιούν, και όταν άρχισαν τα γεγονότα να γυρνούν εις βάρος τους και να εντοπίζονται πολλοί σωροί και οστά Τ/"κ", είδαν πως δούλεψε αυτό όλο αντίθετα. ”Αυτή τη φορά άρχισαν την προσπάθεια να το εμποδίσουν και αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα. Εγώ έτσι το βλέπω”, σημείωσε.

Οι Ε/κ, ανέφερε, είχαν κάνει παγκόσμια προπαγάνδα για το θέμα των αγνοουμένων και το γεγονός ότι εκείνο το διάστημα χιλιάδες Τ/"κ" είχαν χαθεί και τώρα που αυτό άρχισε να βγαίνει στη φόρα οι Ε/κ έχουν ενοχληθεί, όπως υποστήριξε.

”Το τελευταίο βήμα, όπως το καταλαβαίνω εγώ, είναι να εμποδίσουν την εξακρίβωση των DNA. Γνωρίζουμε ότι στη βάση των δεδομένων του DNA υπάρχουν κοντά στις 8.000 δείγματα, επειδή εκείνη την περίοδο υπήρχαν πολλοί Τ/"κ" αγνοούμενοι. Τώρα, αυτό είναι ένα βήμα για να το εμποδίσουν”, είπε.

Ισως πρόθεση των Ε/κ είναι να σταματήσουν τις εργασίες και τις έρευνες και να ξεχαστεί το θέμα, υποστήριξε, λέγοντας ότι, ενόσω συνεχίζονται οι έρευνες και αυξάνεται ο αριθμός των Τ/"κ" αγνοουμένων, αυτό δημιουργεί δυσφορία στην ε/κ πλευρά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις