Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

Τουρκική πρόκληση χωρίς προηγούμενο


Πρόβλημα δημιουργεί ξαφνικά η Τουρκία με τις πέντε άδειες έρευνας πετρελαίου που εξέδωσε για την Ανατολική Μεσόγειο με τρόπο που περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των αδειών, θαλάσσια περιοχή από τα νοτιοδυτικά παράλια της Κύπρου μέχρι τη Ρόδο, γεγονός που προσδίδει στην απόφαση της Άγκυρας χαρακτήρα κίνησης εναντίον τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και της Ελλάδας.


Οι άδειες εκδόθηκαν για λογαριασμό της Ανώνυμης Εταιρείας Τουρκικών Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ) και καλύπτουν μία περιοχή από τη Ρόδο μέχρι τα νοτιοδυτικά παράλια της Κύπρου και τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Οι άδειες δημοσιεύτηκαν στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας της τουρκικής κυβερνήσεως και συνοδεύτηκαν από ισάριθμους χάρτες όπου εμφανίζονται οι περιοχές.
Και οι πέντε άδειες σχετίζονται με θαλάσσιες περιοχές στα ανοιχτά των Αδάνων, της Αττάλειας, της Αντιόχειας και της Μούγλας που βρίσκονται εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Με την αδειοδότηση αυτή, η Τουρκία δημιουργεί ζήτημα και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό. Κι αυτό επειδή οι τουρκικές άδειες αφενός εκτείνονται μέχρι τη Ρόδο και αφετέρου τέμνονται με τις περιοχές (οικόπεδα) 1,4,5,6,7 που έχει καθορίσει η Κυπριακή 
Δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο.


Δημοφιλείς αναρτήσεις