Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012

Αποστάσεις από Γκιούλ για το θέμα του φερόμενου σχεδίου Β’- Παραβιάζει ψηφίσματα των ΗΕ η Τουρκία με το σχέδιο Β', λέει η Κυβέρνηση

Η Άγκυρα «πιέζει» και «εκβιάζει» με όπλο το… όνομα της «ΤΔΒΚ»

Νέα φάμπρικα πιέσεων και εκβιασμών της Άγκυρας, καθώς πλησιάζει η ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας της ΕΕ. Η Milliyet στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο «Μπορεί να αλλάξει η ονομασία της ΤΔΒΚ» και τον υπέρτιτλο «Ιδού το σχέδιο Β’» δημοσιεύει ανταπόκριση ως αποκλειστική είδηση, στην οποία υποστηρίζει ότι στην περίπτωση που δεν γίνει κάποιο βήμα στο δρόμο για την λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Ιουλίου, που θα αναλάβουν «οι Ελληνοκύπριοι» την Προεδρία της ΕΕ, θα τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο Β’.Σύμφωνα με το σχέδιο Β’ η ονομασία της «ΤΔΒΚ» θα αλλάξει, όπως είχε αναφερθεί στο σχέδιο Ανάν ως «Τουρκο"κυπριακό" Κράτος». Στην συνέχεια θα ζητηθεί αναγνώριση της από την Διεθνή Κοινότητα. Λέγεται ότι στην περίπτωση μιας τέτοιας αλλαγής, 57 χώρες-μέλη της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης θα “αναγνωρίσουν” το «Τουρκοκυπριακό κράτος» .

Σύμφωνα με το σχέδιο Β’ των τριών φάσεων, πρώτα θα αλλάξει η ονομασία της «ΤΔΒΚ» , στην συνέχεια θα ανοίξει η περιοχή Βαρωσίων και θα ζητηθεί αναγνώριση με την ονομασία του Τουρκοκυπριακού κράτους. Υψηλά ιστάμενος αρμόδιος που μίλησε σχετικά με το θέμα στην Milliyet, είπε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες της Άγκυρας και της Τ/"κ" πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού και φαίνεται ότι επειδή οι Ε/κ αποφεύγουν την λύση , δεν θα σημειωθεί κάποια πρόοδος κατά το 2012 . Ο ίδιος είπε ότι με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από τους Ε/κ , θα διακοπούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και μετά το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν αναμένεται να συνεχιστούν οι συνομιλίες στην Κύπρο. Τότε ακριβώς θα εφαρμοστεί το σχέδιο Β’.

Ο ίδιος αρμόδιος είπε πως τόσο η Άγκυρα όσο και η Τ/"κ" πλευρά μετράνε μέρες για την έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου Β’ και ότι μετά την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσει μια διπλωματική κινητικότητα και θα ζητηθεί η αναγνώριση του «Τ/"κ" κράτους». Στην ίδια λογική »πιέσεων» και »εκβιασμών» εντάσεται και δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου στην Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα όπου φέρται να είπε πως στην περίπτωση που μπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις εξαιτίας της συμπεριφοράς ε των Ε/κ , τότε θα εγκαταλειφθεί το πρότυπο «διζωνικής, δικοινοτικής» λύσης. Αντί για το πρότυπο αυτό τονίστηκε πως θα υιοθετηθεί ένα πρότυπο λύσης δύο ανεξαρτήτων κρατών.


Αποστάσεις από Γκιούλ για το θέμα του φερόμενου σχεδίου Β’

Απέφυνε να τοποθετηθεί για το θέμα του φερόμενου σχεδίου Β για αλλαγή του ονόματος της ΤΔΒΚ σε »Τουρκο"κυπριακό" Κράτος» ο Τούρκος Πρόεδρος Γκιούλ -ίσως και να το «γείωσε» κάπως.

Όταν του υπενθυμίστηκαν από δημοσιογράφο οι ισχυρισμοί ότι η ονομασία της «ΤΔΒΚ» θα αλλάξει ως «Τουρκο"κυπριακό" Κράτος»και αν υπάρχει ή όχι σχέδιο Β’ της Τουρκίας για το Κυπριακό, ο κ. Γκιούλ τόνισε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και ότι δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να γίνει για την Προεδρία ΕΕ των »ελληνοκυπρίων» την περίοδο αυτή, διότι είναι κάτι το οποίο γίνεται εκ περιτροπής. Και πρόσθεσε:

« Η σειρά είναι στους Ε/κ. Θα έχουν την Προεδρία της ΕΕ για ένα εξάμηνο. Κατά συνέπεια έχουν μεγάλη σημασία οι συνομιλίες υπο την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει σε αυτές κάποιο αποτέλεσμα. Αναμφισβήτητα οι συνομιλίες αυτές δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν ες αεί».

Κανείς βέβαια δεν ξέρει αν και αυτή η δήλωση είναι μέρος ενός σχεδίου…


Δημοφιλείς αναρτήσεις