Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

Έρχονται κι άλλα μέτρα

Στο κρισιμότερο σημείο βρίσκεται το δημοσιονομικό τρένο. Μπορεί το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειώθηκε στο 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2012 (σε σύγκριση με έλλειμμα 1,8% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011), το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ωστόσο, εκτιμά ότι έως το τέλος του χρόνου θα υπάρξει απόκλιση της τάξης των 200 εκ.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ξεκάθαρο ότι πάση θυσία θα επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό του ελλείμματος στο 2,5%, ανοίγοντας ταυτόχρονα το παράθυρο σε νέο πακέτο μέτρων.
Χωρίς να το πει ξεκάθαρα, άφησε να διαφανεί ότι θα εξαντληθούν πρώτα όλα τα περιθώρια περικοπών δαπανών και ως ύστατο μέτρο θα είναι οι όποιες φορολογίες.

Ρίχνοντας το βάρος στο ζήτημα της αξιοπιστίας, ο Βάσος Σιαρλής, τόνισε ότι στην παρούσα φάση είναι επιτακτική ανάγκη η δημοσιονομική πειθαρχία και η διαχείριση του ζητήματος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. "Το περιβάλλον είναι δύσκολο κι αυτό επιβάλλει δημοσιονομική πειθαρχία ...Δεν πείθεις με λόγια, πείθεις με έργα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αριθμοί
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, με βάση εποχιακές αναπροσαρμογές η μείωση των δημοσίων δαπανών στο α΄ τρίμηνο του 2012 ανέρχεται στο 3% και βρίσκεται εντός των προβλεπόμενων αριθμών του προϋπολογισμού, ενώ ο πραγματικός ρυθμός αύξησης των εσόδων - λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του ΦΠΑ στο 17% και την ειδική διευθέτηση για τον φορολογικό διακανονισμό - θα κυμανθεί γύρω στο 3,5% - 4%, ποσοστό που παρουσιάζει μια απόκλιση από τον στόχο του προϋπολογισμού γύρω στις 2,5-3 ποσοστιαίες μονάδες.

''Θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα και η δέσμευση μας είναι ότι θα γίνει ένας εντατικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για άμεση λήψη μέτρων ούτως ώστε να διασφαλιστεί με τον κάθε δυνατό τρόπο η επίτευξη των στόχων'', επισήμανε ο κ. Σιαρλή και διαβεβαίωσε ότι ''το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το 2,5%'', ενώ σημείωσε ότι ''όλα τα μέτρα, χωρίς οποιοδήποτε περιορισμό, είναι στη διάθεση μας''.

Σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, ''η σημασία της επίτευξης αυτών των στόχων είναι πολύ σημαντική γιατί πρέπει να διατηρήσουμε ή να επαναφέρουμε την αξιοπιστίας μας έναντι των τρίτων δεδομένου ότι οι ξένες αγορές μας έχουν αποκλείσει από δανεισμό και κατά συνέπεια η τήρηση των υποσχέσεων ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα με κανένα τρόπο δεν θα ξεφύγει από το μέγιστο του 2,5% του ΑΕΠ είναι πλέον επιτακτικό''

Στο μεταξύ, μάχη με το χρόνο καλούνται να δώσουν οι διοικήσεις των τραπεζών και το υπουργείο Οικονομικών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο Βάσος Σιαρλής, έκανε αντιληπτό ότι προκρίνει συνδυασμό επιλογών διαχείρισης του θέματος. "Το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, πιθανώς να είναι της τάξης των 1,5δις και πιθανώς να περιοριστεί μόνο σε μία τράπεζα", σημείωσε ο υπουργός.

Το θέμα συζήτησαν την περασμένη βδομάδα Βάσος Σιαρλής και Αθανάσιος Ορφανίδης με τον επικεφαλής της ΕΚΤ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις