Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Παρέλασαν με καμένες σημαίες…

BΕΒΗΛΟΙ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΑΥΓΟΡΟΥ
Με καμένες ελληνικές σημαίες παρέλασε το Θ.Ο.Ι. Αυγόρου, ανήμερα την επέτειο έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων του χωριού στη «Σ», οι βέβηλοι έδρασαν και πάλι στην κοινότητα, στοχοποιώντας συγκεκριμένα σπίτια, και υπό την κάλυψη του σκότους, αφαίρεσαν τις ελληνικές σημαίες που ήταν αναρτημένες ενόψει της 1ης Απριλίου. Στη συνέχεια προχώρησαν στην ανίερη πράξη να θέσουν φωτιά σε κάποιες από αυτές. Εις ένδειξη διαμαρτυρίας, μέλη του σωματείου Θ.Ο.Ι. Αυγόρου (φωτογραφία) επέλεξαν να παρελάσουν με τις καμένες σημαίες, ώστε αφενός να δώσουν το μήνυμα ότι δεν πτοούνται από τέτοιες ενέργειες και αφετέρου να αναδείξουν το ζήτημα.


Δεν είναι η πρώτη φορά
Αν και το περιστατικό θα μπορούσε αρχικά να αποδοθεί σε παραβατικές συμπεριφορές, αυτό που ανησυχεί αρκετούς κατοίκους είναι το γεγονός πως αυτή είναι η τρίτη φορά που καταγράφονται βεβηλώσεις, από την αρχή της διακυβέρνησης Χριστόφια, ενώ δεν υπήρχαν ανάλογα περιστατικά παλαιότερα. Όπως μας έχει αναφερθεί, την πρώτη φορά που σημειώθηκε κάτι ανάλογο με τις σημαίες ήταν μεγαλύτερης έκτασης, αφού αφαιρέθηκαν από πολλά σπίτια, καθώς και από τάφους στο κοιμητήριο. Οι βέβηλοι, μάλιστα, δεν ντράπηκαν να αφαιρέσουν αντικείμενα και από τάφους ηρώων της ΕΟΚΑ, που έπεσαν μαχόμενοι. Τη δεύτερη φορά, οι ιερόσυλοι βεβήλωσαν το μνημείο του χωριού, το οποίο βρίσκεται στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο ήρωας της ΕΟΚΑ Μόδεστος Παντελή. Το γεγονός ότι οι βωμολοχίες που γράφτηκαν με σπρέι τότε αναφέρονταν σε «φασίστες», παραπέμπει σε δράση ατόμων αριστερού προσανατολισμού, χωρίς, ωστόσο, να διακριβωθεί ποτέ η ταυτότητά τους.

Πώς γίνεται;
Ερώτημα παραμένει γιατί η Αστυνομία δεν έδρασε προληπτικά, με αυξημένες περιπολίες, με δεδομένο το… βεβαρημένο παρελθόν. Όπως μας κατήγγειλαν κάτοικοι του Αυγόρου, το βράδυ του Σαββάτου προς χαράματα Κυριακής, η τοπική Αστυνομία διενεργούσε έλεγχο στοιχείων (όπως συχνά-πυκνά συνηθίζεται παγκύπρια), σε σημείο που απείχε μόλις 100 μέτρα από το ένα σπίτι από το οποίο κλάπηκε και βεβηλώθηκε ελληνική σημαία. Προξενείται, συνεπώς, το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν, η δράση των βέβηλων να μην έγινε αντιληπτή, δεδομένου ότι θα έπρεπε να είχαν τα μάτια τους δεκατέσσερα οι αστυνομικοί, λόγω των προηγούμενων περιστατικών. Οι κάτοικοι, πάντως, έχουν αγανακτήσει, αφού όχι απλώς υπάρχει επαναλαμβανόμενη οργανωμένη δράση εναντίον των εθνικών συμβόλων, αλλά πλέον υπάρχει τέτοια αποθράσυνση, που σημειώνεται κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας, ανενόχλητα…

Δημοφιλείς αναρτήσεις