Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012

Πώς τα αποκωδικοποιεί έτσι ο Ερογλου…

Κατά το δοκούν κρίνει τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έργογλου. O ΓΓ των ΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη την «απροθυμία της ε/κ πλευράς» για μια πολυμερή διάσκεψη, έχει εγκαταλείψει τη σκέψη να κάνει έκκληση για μια τέτοια συνάντηση, υποστήριξε ο Τουρκο"κύπριος" ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπαν Γκι μουν, λέγοντας ότι πλέον στην ατζέντα της τ/"κ" πλευράς θα είναι η άρση της λεγόμενης απομόνωσης.


 Σύμφωνα με τον τ/"κ" Τύπο, επιστρέφοντας χθες στα κατεχόμενα από τις επαφές του στην Τουρκία, σε Κωνσταντινούπολη και Σανλιούρφα, ο κ. Ερογλου είπε ότι ''η απροθυμία της ε/κ πλευράς να συμμετάσχει στην (πολυμερή) διάσκεψη επηρέασε τον ΓΓ''. 

Το μέλλον των συνομιλιών, πρόσθεσε, θα γίνει γνωστό μετά τη συνάντησή του με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ στις 27 Απριλίου. Μετά από αυτή τη συνάντηση, σημείωσε, η τ/κ πλευρά θα δείξει τη συμπεριφορά που θα ακολουθήσει. ''Μετά τη συνάντηση με τον Ντάουνερ θα ξεκαθαρίσει η τ/"κ" πλευρά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει. Η ε/κ πλευρά δεν έχει βούληση να κάνει μια συμφωνία για μια μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο. Εύχομαι ο ΓΓ να το δει αυτό. 

Στην ατζέντα της τ/"κ" πλευράς πλέον θα είναι οι διεργασίες για άρση των εμπάργκο''. Υποστήριξε ότι η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο συντείνει στη συνέχιση της μη λύσης και στην «αδιάλλακτη» - κατά την έκφρασή του - στάση της ε/κ πλευράς. Η τ/"κ" πλευρά, ισχυρίστηκε, έδειξε μέχρι σήμερα την απαραίτητη ευελιξία για μια μόνιμη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο. Ο κ. Ερογλου είπε ότι την 1η Ιουλίου που θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ η ''ε/κ διοίκηση'' που αναγνωρίζεται από τα ΗΕ - όπως ανέφερε μιλώντας για την Κυπριακή Δημοκρατία - δεν θα έχει επιθυμία για λύση και αυτό πλέον πρέπει να το δει ο κόσμος και να το καταλάβει. Επανέλαβε δε τη θέση του ότι μετά την 1η Ιουλίου δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστούν οι συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι την ίδια άποψη είχε εκφράσει και ο ΓΓ στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση στο Greentree.

 ''Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια συμφωνία μόνο με τη βούληση της τ/"κ" πλευράς. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της έναντι των Τ/"κ''. Ο Τ/"κ" ηγέτης υποστήριξε επίσης ότι λόγω των επερχόμενων Προεδρικών εκλογών ο Πρόεδρος Χριστόφιας και όσοι τον υποστηρίζουν δεν θα δείξουν οποιαδήποτε ευελιξία στη διαδικασία των συνομιλιών. ''Σε αυτή τη διαδικασία δεν θα γίνει τίποτε άλλο παρά να χάσουμε χρόνο''. Ερωτηθείς για το θέμα των ''εμπάργκο'', ο κ. Ερογλου είπε ότι οι δηλώσεις που έχουν γίνει από την ΕΕ πως τα λεγόμενα εμπάργκο θα αρθούν μαζί με τη λύση που θα βρεθεί σύντομα πλέον ''δεν περνούν''. Στις τελευταίες επαφές που έκανε στην Τζέντα με τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, πρόσθεσε, εξέφρασε την επιθυμία όπως πλέον εφαρμόσει τις θετικές αποφάσεις που έχει λάβει για το ψευδοκράτος και πλέον δει τις «πραγματικότητες», όπως ανέφερε, στο νησί. Αναμένει δε, σημείωσε, όπως οι ισλαμικές χώρες αρχίσουν απευθείας πτήσεις και εμπορικές σχέσεις. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις