Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Αφγανιστάν: Η τραγική μοίρα των κοριτσιών που τα... μεταμφιέζουν σε αγόρια


Χιλιάδες κορίτσια στο Αφγανιστάν αναγκάζονται να ζήσουν και να μεγαλώσουν ως αγόρια, για οικονομικούς και – κυρίως – για κοινωνικούς λόγους.


Η καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, ξεκινά από τα παιδικά τους χρόνια. Πολλές δεν πηγαίνουν ποτέ σχολείο και δεν εργάζονται. Είναι πλήγμα για μια οικογένεια να μην αποκτήσει κανένα αγόρι. Έτσι, οι γονείς μεταμφιέζουν τα κορίτσια τους σε αγόρια.

Τους κόβουν τα μαλλιά και τους φορούν παντελόνια και σακάκια. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν το κοινωνικό στίγμα, προστατεύουν τα παιδιά τους, αλλά και έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα επιπλέον έσοδο, αφού τα «αγόρια» μπορούν να δουλέψουν στο δρόμο, πουλώντας τσίχλες και νερό.

Αυτή η πρακτική ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής την εποχή της κυριαρχίας των Ταλιμπάν. Όμως, ακόμη και σήμερα, οι συνθήκες επιβάλλουν σε πολλές οικογένειες να «αποκτούν» αγόρια, έστω και με αυτόν τον τρόπο!

Όπως λέει σε εκπομπή του BBC ο Εζατουλάχ Ραφσάτ, «πολλοί έρχονταν στο σπίτι μας και μας λυπούνταν επειδή είχαμε μόνο κόρες». Έτσι αποφάσισαν να κάνουν «αγόρι» τη μικρότερη κόρη τους. «Το ήθελε και η ίδια», λέει η μητέρα της. Το 7χρονο κορίτσι κυκλοφορεί παντού ως αγόρι, ντύνεται με αγορίστικα ρούχα και έχει πλέον αντρικό όνομα. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τα 17 της χρόνια, όταν θα «ξαναγίνει» κορίτσι, για να παντρευτεί, έπειτα από προξενιό φυσικά.

Όμως η επιστροφή στον κόσμο των γυναικών είναι πολύ δύσκολη για αυτά τα παιδιά. Τα περισσότερα συνηθίζουν στον «ελεύθερο» τρόπο ζωής των ανδρών και δεν μπορούν να καταπιεστούν. Δεν θέλουν να παντρευτούν, έχουν αντρικές συνήθειες και δεν μπορούν να συνηθίσουν την μπούρκα.

Η Ελάχα, μια κοπέλα που έζησε 20 χρόνια ως αγόρι, λέει: «Aν οι γονείς μου με αναγκάσουν να παντρευτώ, θα πάρω εκδίκηση για όλες τις γυναίκες που καταπιέζονται. Θα δείρω τον άντρα μου τόσο άσχημα, που θα με πηγαίνει συνέχεια στο δικαστήριο ή θα με σκοτώσει».

Δημοφιλείς αναρτήσεις