Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012

Ανατροπή: Σε 9 μήνες τα πρώτα τουρκικά B-737-700 AEW&C MESA στο Αιγαίο

Εντός του 2013 θα παραληφθούν από την τουρκική Αεροπορία τα δύο πρώτα ιπτάμενα ραντάρ B-737-700 MESA AEW&C ανατρέποντας ριζικά για πρώτη φορά από το 1974 τα δεδομένα στον ουρανό του Αιγαίου.

Με την είσοδο των δύο αυτών ιπτάμενων ραντάρ σε υπηρεσία, η τουρκική Αεροπορία καταφέρνει να ανατρέψει τον μέχρι σήμερα συσχετισμό δυνάμεων και την ελαφρά ποιοτική υπεροχή που διαθέτει η ΠΑ τα τελευταία 3 χρόνια.
Αν και η άρνηση του Ισραήλ να παραδώσει τα 5 συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου ELTA EL/M-8300 ES/ELINT στην τουρκική Αεροπορία για το πρόγραμμα των B-737-700 MESA AEW&C προκάλεσε ανακούφιση στην Αθήνα, πρόσφατα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου αποκαλύπτουν ότι η ισραηλινή εταιρεία είχε ήδη παραδώσει δύο από τα πέντε συστήματα στην Τουρκία επιτρέποντας στην τουρκική Αεροπορία να αξιοποιήσει τουλάχιστον δύο αεροσκάφη παρά τα προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον από την ελλειπή τους υποστήριξη.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε με τον εξοπλισμό των υπολοίπων δύο αεροσκαφών η τουρκική Αεροπορία αποφάσισε να απευθυνθεί στην κρατική εταιρεία ηλεκτρονικών Aselsan, ζητώντας από την τελευταία την κατασκευή ενός τουρκικού συστήματος αντίστοιχου του ισραηλινού.

Πάντως οι δοκιμές αποδοχής για τα δύο πρώτα πλήρως εξοπλισμένα αεροσκάφη συνεχίζονται και όπως αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι της Αεροπορίας το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί στις αρχές του 2013 μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών με την εκπαίδευση όμως των πληρωμάτων να συνεχίζεται.

Αναφορικά με το μέλλον των υπολοίπων δύο αεροσκαφών και την προοπτική εγκατάστασης των τουρκικής κατασκευής συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου δεν υπάρχει κάποια παιρεταίρω πληροφόρηση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις