Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΤΟΥ 55’ 59 ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ Ε.ΛΑ.Μ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑΣ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ.

Κατόπιν προσκλήσεως  δασκάλων του Δημοτικού  σχολείου Τριχερούσας στη Λεμεσό επεσκέφθη τη περασμένη Πέμπτη  29η Μαρτίου ο Αγωνιστής του  Αγώνα της  ΕΟΚΑ του ’55 – 59  και  στέλεχος  του  Εθνικού  Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) , Κωστάκης  Βασιλειάδης από τη Λεμεσό, όπου ενημέρωσε τους μαθητές  για το σκοπό και  την ίδρυση της  ΕΟΚΑ  που έγινε  ο Ένδοξος Αγώνας.  
Στη  ομιλία  του  ο  κ.  Βασιλειάδης  αναφέρθηκε  στον Αγώνα  της  ΕΟΚΑ ότι  ήταν επιτακτική  ανάγκη για δράση στο νησί μας,  μετά  από  το δημοψήφισμα  της 15ης  Ιανουαρίου του 1950 του Ελληνικού Κυπριακού Λαού συγκεντρώνοντας πλειοψηφία της τάξης του  97%  αξιώνοντας την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με τη Μητέρα  Ελλάδα  για την αποτίναξη του  Αγγλικού ζυγού και απελευθέρωση του νησιού μας.
Τη  πρώτη Απριλίου του  1955  με Αρχηγό της ΕΟΚΑ τον Γεώργιο  Γρίβα Διγενή,  τον Μακάριο και Υπαρχηγό τον  Γρηγόρη  Αυξεντίου  ξεκίνησε ο Αγώνας για τη Λύτρωση και το πόθο των  Κυπρίων, ένας  Αγώνας  άνισος αλλά αποτελεσματικός με Ελληνική ψυχή.
Προσθέτοντας ο κ. Βασιλειάδης ανέφερε  στα παιδιά  ότι  το αίμα  που  κυλάει  στις  φλέβες μας είναι αίμα Ελληνικό  και  είμαστε   απόγονοι  του  Λεωνίδα  και  πρέπει να  νιώθουμε Υπερήφανοι που είμαστε Ελληνες.

Επίσης  σε  άλλο  σημείο  του  ο  κ. Βασιλειάδης, ανεφέρθη  στη  μάχη που έλαβε  μέρος  ο  Ηρωας  Μιχάηλ Γιωργάλλας  στο  χωριό  Ζωοπηγή  στις 31 Δεκεμβρίου  1956  και  στο  δεκαοκτάχρονο  Ευαγόρα   Παλλικαρίδη   τον οποίο βασάνισαν και απαγχόνισαν οι Αγγλοι υπογράφοντας  για την εκτέλε ση του η  βασίλισσα της Αγγλίας  Ελισάβετ,  κατόπιν πολλών αντιδράσεων και διαμαρτυριών των Κυπρίων και απ’ όλο το Κόσμο.

Δυστυχώς,  συνέχισε λέγοντας ο Αγωνιστής  της ΕΟΚΑ  ότι ο Αγώνας δεν εστέφθη με  επιτυχία, όπου το 1960  ανακηρύχθηκε  η Κυπριακή Δημοκρατία με τις γνωστές συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, και τη παράδοση βάσεων Κυπριακού εδάφους στους Αγγλους  δυνάστες,  εν αγνοία των Αγωνιστών.

Στο τέλος της ομιλίας του Αγωνιστή Κωστάκη Βασιλειάδη, αφού απάντησε πληθώρα ερωτήσεων  μαθητών  σχετικά  για τον  Αγώνα,  οι δάσκαλοι  τον ευχαρίστησαν και παρέδωσαν προς Τιμή του αναμνηστικό δώρο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις