Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

Πέραν των 500 εκκλησιών, μοναστηριών καταστράφηκαν από τους Τούρκους Κλάπηκαν πάνω από 15.000 εικόνες, σκεύη, ευαγγέλια

Η επιτροπή κατεχόμενων Δήμων εκφράζει σφοδρή αποδοκιμασία για την εγκληματική ενέργεια στο τέμενος Χατζή Ιμπραχήμ Αγά, στη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτο να μπαίνουν από την τουρκο"κυπριακή" πλευρά στην ίδια μοίρα «μια μεμονωμένη ενέργεια κάποιων ανεγκέφαλων και η συστηματική και οργανωμένη καταστροφή των θρησκευτικών και αρχαιολογικών μνημείων της Κύπρου από το κατοχικό καθεστώς». 


 Σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση, σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε χθες, η Επιτροπή ασχολήθηκε με το θέμα της κακόβουλης ενέργειας στο τέμενος. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι από διάφορες μαρτυρίες που κατέχει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και η Κυπριακή Κυβέρνηση υπολογίζεται ότι από την τουρκική εισβολή του 1974 και μετά, 500 περίπου εκκλησίες, παρεκκλήσια και μοναστήρια έχουν λεηλατηθεί, καταστραφεί και/ή κατεδαφιστεί, ενώ πάνω από 15.000 εικόνες αγίων, άπειρα ιερά τελετουργικά σκεύη, ευαγγέλια και άλλα αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας έχουν κλαπεί και εξαφανιστεί από τους ναούς. 

Επίσης, σημειώνει ότι θρησκευτικά μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Παναγία Κανακαριά στη Λυθράγκωμη, η Μονή του Αντιφωνητή στην Καλογραία, η εκκλησία του Αγίου Θεμωνιανού ή Ευφημιανού στη Λύση και η μονή της Παναγίας Αψιθιώτισσας στο Συγχαρί, έχουν κακοποιηθεί βάναυσα. Οσον αφορά στους αρχαιολογικούς χώρους της κατεχόμενης Κύπρου που αποτελούν τρανταχτή απόδειξη της ευρωπαϊκής κληρονομιάς της, η Επιτροπή αναφέρει ότι το μεγαλύτερο δείγμα καταστροφής παρατηρείται στα εντοίχια ψηφιδωτά στη Σαλαμίνα, τα οποία έχουν υποστεί τεράστια φθορά. Αναφέρει ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, από το 1975 μέχρι και το 2009, έχει δαπανήσει συνολικά 3.195.561 ευρώ για τη συντήρηση και αποκατάσταση των 17 τεμενών που θεωρούνται Αρχαία Μνημεία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις