Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

Απειλές Τουρκίας ενόψει 1ης Ιουλίου

Τουρκικές πηγές ανανεώνουν τις προειδοποιήσεις ότι, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι την πρώτη Ιουλίου (ημερομηνία ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο), η τουρκική πλευρά θα θέσει σε εφαρμογή το «σχέδιο Β’» για κλείσιμο του Κυπριακού.

Δηλαδή, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ανταποκριτή του ΚΥΠΕ από την Κωνσταντινούπολη, την ανακοίνωση της επιθυμίας της τουρκικής πλευράς για διεθνή αναγνώριση των κατεχομένων, άνοιγμα των Βαρωσίων, μετονομασία του ψευδοκράτους σε «τουρκο"κυπριακό" κράτος» και, αν δεν στεφθούν με επιτυχία οι κινήσεις αυτές, προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία. Τις λεπτομέρειες για τα προωθούμενα αυτά νέα βήματα της Τουρκίας δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για το περιεχόμενο του σχεδίου Β’, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι «το σχέδιο Β’, που διαφημίζει η Άγκυρα, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζει ψηφίσματα των ΗΕ».

Εξήγησε ότι ότι οι αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού είναι πολύ συγκεκριμένες για την Κύπρο, με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού και του λαού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία ορίζει ο διεθνής οργανισμός και άρα η Τουρκία, προωθώντας αυτό το σχέδιο, συνεχίζει να παραβιάζει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Υποστήριξε ότι, μέσα από την έλλειψη προόδου, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εκβιάσει τα πράγματα για την εκτροπή της διαδικασίας, για την εισαγωγή χρονοδιαγραμμάτων και για την επιβολή επιδιαιτησίας, πράγματα που δεν υπάρχουν στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και για τα οποία εμείς είχαμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να υιοθετηθούν από δικής μας πλευράς.

Ο κ. Στεφάνου απέρριψε για άλλη μια φορά ότι η 1η Ιουλίου αποτελεί χρονοδιάγραμμα, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένως εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και μετά την 1η Ιουλίου. «Τονίζουμε», είπε, «ότι καμιά σχέση δεν υπάρχει μεταξύ της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπτουλάχ Γκιουλ, ρωτήθηκε για το δημοσίευμα της «Μιλλιέτ» περί σχεδίου Β’, αλλά δεν το σχολίασε. Εϊπε όμως ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και έχουν μεγάλη σημασία. Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο είπε ότι οι συνομιλίες δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν επ’ αόριστον.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που επικαλείται η εφημερίδα, δεν θα ζητηθεί η αναγνώριση της ΤΔΒΚ, αλλά του «τουρκο"κυπριακού" κράτους», καθώς με αυτό το όνομα οι Τ/"Κ" εκπροσωπούνται ήδη στην Ισλαμική Διάσκεψη. Συνεπώς, ισχυρίστηκε, δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση με τη διεθνή κοινότητα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις