Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012

Παρουσιάζουμε την «μοιραία» αλληλογραφία μέχρι την 11η Ιουλίου

Το SigmaLive παρουσιάζει oλόκληρη την «μοιραία» αλληλογραφία των αρμοδίων όσο αφορά το χειρισμό του φορτίου του Monchegorsk, μέσα από την οποία διαφαίνεται η ολιγορία που επέδειξαν οι αρμόδιοι και είχε ως αποτέλεσμα την τραγωδία της 11ης Ιουλίου του 2011. 

 Στην αλληλογραφία δεν είναι λίγες οι φορές που η ΕΦ κάνει λόγο για την επικινδυνότητα του φορτίου και την ανάγκη λήψης μέτρων σε περίπτωση που το φορτίο θα παρέμενε στην Κύπρο. Ο τότε Αρχηγός της ΕΦ, Πέτρος Τσαλικίδης σε επιστολή του προς το Υπουργείο Άμυνας, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας στεγάστρου για την προστασία του φορτίου από τις ψηλές θερμοκρασίες, στις 10 Ιουνίου 2009. Στην ίδια επιστολή τόνιζε επίσης την άγνοια της ΕΦ για την σύνθεση της πυρίτιδας που βρίσκονταν στα μοιραία εμπορευματοκιβώτια. Στη συνέχεια ξεθαρίζεται με επιστολή του ΥΠΟΙΚ προς όλους τους αρμόδιους, ότι υπήρχαν τρεις επιλογές για το μέλλον του φορτίου.

 Καταστροφή, διάθεση του για κάλυψη αναγκών του δημοσίου, η εκποίηση του σε τιμή 
Από τις πιο πάνω επιλογές είχε απορριφθεί το ενδεχόμενο το φορτίο να πάει στα χέρια της ΕΦ για χρησιμοποίηση του, αφού με επιστολή του ο Αντιστράτηγος Σάββας Αργυρού, είπε ότι κανένα από τα υλικά του φορτίου δεν χρειάζεται στην ΕΦ. 

 Στην πολυσυζητημένη συνάντηση των αρμοδίων για το μέλλον του φορτίου, στις 10 Αυγούστου του 2009, η ΕΦ εξέφρασε τη θέση ότι θα ήθελε να ξεφορτωθεί το φορτίο. Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι η φύλαξη του φορτίου θα έπρεπε να συνεχίσει «συμφώνως με τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατία μέχρι να δοθούν διαφορετικές οδηγίες. Στην ίδια συνάντηση ο ΓΔ, του ΥΠΕΞ, εξέφρασε τη θέση ότι επιθυμία της κυβέρνησης ήταν να συνεχιστεί η υφιστάμενη πρακτική μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεπτόταν τη Συρία.

 Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, επανήλθε εκ νέου με επιστολές στις 12 και 23 Νοεμβρίου 2009 επισημαίνοντας ξανά την επικινδυνότητα του φορτίου το οποίο βρισκόταν σε υπαίθρια φύλαξη, κρίνοντας το όλο θέμα πολύ σοβαρό. Απαντώντας, ο ΓΔ του Υπουργείου Εξωτερικών, Νικόλας Αιμιλίου, είπε ότι οι πολιτικοί λόγοι που αποφασίστηκε ο συγκεκριμένος χειρισμός του θέματος δεν άλλαξαν, «επομένως δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε αλλαγή». Ανάλογη συνέχεια δόθηκε με νέες επιστολές στις 17 Ιουνίου 2010 και 7 Ιουλίου του 2010 και τελικά φτάσαμε στην πολυσυζητημένη σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας στις 10 Φεβρουαρίου του 2011. 

Αποκορύφωμα στην όλη υπόθεση ήταν η συνάντηση της 5ης Ιουλίου 2011, και οι διαπιστώσεις για αλλοίωση των εμπορευματοκιβωτίων.

Δείτε ολόκληρη την αλληλογραφία εδώ

Δημοφιλείς αναρτήσεις