Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

«Οι αρχικές εκτιμήσεις της Noble Energy παραμένουν αμετάβλητες»

Απάντηση σε πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και κάνουν λόγο για διαφορετικές εκτιμήσεις όσον αφορά τα αποθέματα φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ έδωσε χθες με ανακοίνωσή της η Noble Energy International Ltd. 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, «η πρόσφατη εκτίμηση των αποθεμάτων του Οικοπέδου 12 A-1 από τη Netherland Sewell (NSAI) είναι συνεπής και επιβεβαιώνει την ανακοίνωση της Noble Energy στις 28 Δεκεμβρίου 2011 που αναφερόταν σε υπολογισμένες ποσότητες που κυμαίνονται μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf), με στατιστικό μέσο όρο 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf)». 

Για σκοπούς συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της Ισραηλινής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ISA), προστίθεται στην ανακοίνωση, «η NSAI χρησιμοποίησε ένα "αιτιοκρατικό" υπολογισμό των ποσοτήτων, τα αποτελέσματα του οποίου δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα με τον "πιθανολογικό" υπολογισμό που χρησιμοποιήθηκε από τη Noble Energy». Και οι δύο μεθοδολογίες, τονίζει η Noble, είναι αποδεκτές για εκτίμηση αποθεμάτων. 

Ωστόσο, σημειώνει, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου συνήθως παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας αρχικής, μη αποτιμημένης ανακάλυψης βασισμένης σε πιθανολογικό υπολογισμό. Σύμφωνα με τη Noble, «η διαφορετική μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε από την NSAI απόδωσε μια ευρύτερη διακύμανση ποσοτήτων από τον πιθανολογικό υπολογισμό που χρησιμοποιήθηκε από τη Noble Energy, και κατ’ ακρίβεια περιελάμβανε ένα υψηλό υπολογισμό 10.2 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών».

 Επειδή, τονίζει, οι αιτιοκρατικοί και πιθανολογικοί υπολογισμοί ποσοτήτων δεν είναι άμεσα συγκρίσιμοι, η εκτίμηση της NSAI δεν αναιρεί την εκτίμηση της Noble Energy για τα αποθέματα. «Οι αρχικές εκτιμήσεις της Noble Energy παραμένουν αμετάβλητες», υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι «η ανακάλυψη στο Οικόπεδο 12 A-1 είναι η πέμπτη συνεχόμενη ανακάλυψη πεδίου φυσικού αερίου για τη Noble Energy και τους συνεταίρους της στην ευρύτερη λεκάνη του Λεβάντ, με τα συνολικά ακαθάριστα υπολογιζόμενα αποθέματα των πέντε ανακαλύψεων να ξεπερνούν τα 33 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια». Δημοφιλείς αναρτήσεις