Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Υποβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο Moody’s


Στην υποβάθμιση των κυπριακών ομολόγων στο επίπεδο Ba1 από Baa3 προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, θέτοντας ταυτόχρονα την κυπριακή οικονομία σε αρνητική προοπτική.

Στο αιτιολογικό της απόφασής του, ο οίκος επικαλείται τον αυξημένο κίνδυνο η κυπριακή Κυβέρνηση να χρειαστεί να παράσχει οικονομική στήριξη στις τράπεζες της χώρας λόγω της έκθεσής τους στα ελληνικά ομόλογα και την ελληνική οικονομία, τον πιθανό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των αγορών που προκύπτει από τις ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα, αλλά και την ευρύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροοικονομικές προοπτικές και τα θεσμικά πλαίσια της Ευρώπης.

”Γενικότερα η εύθραυστη εμπιστοσύνη της αγοράς στην Κύπρο, η οποία έχει οδηγήσει ήδη στην απώλεια της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, είναι πιθανόν να συνεχιστεί με μεγάλη πιθανότητα για περαιτέρω κραδασμούς στις συνθήκες χρηματοδότησης για το κρατικό χρέος και τις εγχώριες τράπεζες”, αναφέρει ο Moody’s.
Σημειώνει ακόμη ότι σημερινή υποβάθμιση περιορίστηκε σε μία βαθμίδα, ως αναγνώριση των θετικών εξελίξεων στην Κύπρο μετά την τοποθέτηση της Κύπρου σε αρνητική προοπτική το Νοέμβριο του 2011.
Αναφέρεται ειδικότερα στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έλαβε η Κυβέρνηση. ”Αυτά τα μέτρα θα επιτρέψουν στη χώρα να πετύχει μείωση του ελλείμματος περίπου τριών ποσοστιαίων μονάδων το 2012”, συμπληρώνει.
Χαρακτηρίζει σημαντική εξέλιξη την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και προσθέτει ότι παρόλο που ότι η Κυβέρνηση θα έχει έσοδα μιας πνοής από την παραχώρηση αδειών για περαιτέρω έρευνες στα κυπριακά τεμάχια, ωστόσο πιθανόν το κράτος θα χρειαστεί μια δεκαετία για να επωφεληθεί από τα έσοδα αυτά κατά ένα σημαντικό και αειφόρο τρόπο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις