Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012

Financial Mirror: "Χειρότερη η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο το 2012"

Η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο το 2012 θα είναι χειρότερη από ό,τι ήταν το 2011, αλλά θα υπάρξει μικρή βελτίωση το 2013, σύμφωνα με οκτώ ανεξάρτητους αναλυτές που συντάσσουν την τριμηνιαία Ερευνα Πρόβλεψης της ''Financial Mirror'' για την πορεία της κυπριακής οικονομίας. 


Σύμφωνα με την τρίτη Έρευνα Πρόβλεψης της ''Financial Mirror'', ο μέσος όρος των προβλέψεων των οκτώ αναλυτών αποδίδει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για φέτος της τάξης του -0,4%, ενώ για το 2013 όλοι συμφωνούν ότι θα υπάρχει ανάπτυξη με μέσο όρο το 0,8%. Τέσσερις οικονομολόγοι προβλέπουν υποχώρηση της κυπριακής οικονομίας το 2012, με ρυθμό ανάπτυξης που κυμαίνεται από -0,5% μέχρι -1,0%. 

 Άλλοι τρεις προβλέπουν μηδενική ανάπτυξη, δηλαδή ούτε αύξηση αλλά ούτε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ μόνο ένας αναλυτής παρουσιάζεται αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι η κυπριακή οικονομία θα ξεφύγει από τη στασιμότητα και θα καταγράψει ανάπτυξη το 2012, έστω οριακή, δηλαδή μόνο 0,1%. 

''Ως κυριότεροι λόγοι για τη χειροτέρευση της οικονομίας φέτος αναφέρονται η υποτονική ζήτηση σαν αποτέλεσμα του αρνητικού αντίκτυπου στα εισοδήματα, λόγω της δημοσιονομικής περισυλλογής και αύξηση της ανεργίας, αλλά και η κατάσταση που επικρατεί με τις τράπεζες, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση στην Ελλάδα'', αναφέρει η Φιόνα Μάλεν, επικεφαλής της έρευνας και διευθύντρια της Sapienta Economics. ''Οι αρνητικές επιπτώσεις από τις ψηλές τιμές του ρεύματος και η αύξηση του ΦΠΑ σε 17% ήταν στοιχεία που επίσης αναφέρθηκαν στην έρευνα», προσθέτει η κ. Μάλεν. Οι οικονομολόγοι/ερευνητές προέρχονται από τη Λαϊκή Τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Φρέντερικ και το CIIM Business School. Το Κέντρο Οικονομικών Μελετών και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κύπρου προβλέπει ρεκόρ αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2012 που κυμαίνεται από -1,5% μέχρι -2,0%. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το Τμήμα Στατιστικής στις 9 Μαρτίου επιβεβαίωσαν ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στο +0.5% για το 2011, μειωμένο κατά πολύ από το +1,1% που υπήρξε το 2010. 

Τέλος, στην τριμηνιαία Έρευνα Πρόβλεψης της ''Financial Mirror αναφέρεται ότι στην Κύπρο, όπως και σε άλλες χώρες, ο επίσημος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώνεται ανάλογα με τα νέα στοιχεία που προκύπτουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις