Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Υπόγειες μεθοδεύσεις από τον Εγκεμέν Μπαγίς για εμπόριο. Σχέδιο Β για ταϊβανοποίηση προωθούν οι Τούρκοι στο Ευρωκοινοβούλιο

Τα «κουκιά» της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισε να μετρά η τουρκική διπλωματία, προετοιμάζοντας το έδαφος για Σχέδιο Β στην περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση του Κυπριακού προβλήματος μέχρι την 1η Ιουλίου, οπότε και η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και καθώς όλα δείχνουν πως είναι αδύνατη η επίτευξη προόδου μέχρι τότε στις απευθείας διαπραγματεύσεις, η Άγκυρα με τη συμβολή τρίτων επιχειρεί να διαμορφώσει σκηνικό για ταϊβανοποίηση του βόρειου κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, με επαναφορά του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. 

Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Εγκεμέν Μπαγίς, φέρεται να επενδύει στην «μικρομεσαίας δυναμικότητας» πολιτική ομάδα «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές» (52 ευρωβουλευτές), θεωρώντας ότι η στάση που θα τηρήσει, ενδέχεται να είναι καθοριστική για να κλίνει την πλάστιγγα. Αφού με βάση την ανάγνωση στην οποία προβαίνει η Άγκυρα οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρωβουλή είναι 50-50 για έγκριση ή απόρριψη του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. 

Η τουρκική κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει διασφαλισμένη την στήριξη της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων - αριθμεί 84 βουλευτές - αφού επανειλημμένα η συγκεκριμένη ομάδα τοποθετήθηκε ευνοϊκά υπέρ του Κανονισμού και ότι έχει το πάνω χέρι στη δεύτερη σε εκτόπισμα πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους Σοσιαλιστές, που αριθμούν 190 βουλευτές. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πιστεύει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, θα στηρίξει την τουρκική προσπάθεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις