Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Φορομπηκτική κυβερνητική πολιτική

Κάποτε τα Εδονόπουλα δεν ήθελαν τον ΦΠΑ, τώρα που ενηλικιώθηκαν τον λατρεύουν και τον αυξάνουν. Σοβαρό θέμα τάξης τίθεται για την Κυβέρνηση, σε σχέση με τους χειρισμούς της σε θέματα φορολογικής πολιτικής και ιδιαίτερα με τους κατά καιρούς χειρισμούς που γίνονται στα θέματα επιβολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). 

Η Κυβέρνηση, δυστυχώς, αποδεικνύεται αδιάβαστη και παραπλανώντας τον λαό επιβάλλει ΦΠΑ με μοναδικό στόχο να εισπράξει όσα περισσότερα μπορεί για να καλύψει τις μαύρες τρύπες των ελλειμμάτων, που η ίδια δημιουργεί μέσα από τις διάφορες ατασθαλίες, αλλά και την κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος (η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα έτη 2008, 2009 και 2010 περιλαμβάνει πλήθος ανάλογων παρατηρήσεων). 

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο απλός πολίτης βρίσκεται κυριολεκτικά καταπλακωμένος κάτω από τους τσιμεντόλιθους της ακρίβειας και του πληθωρισμού, που δημιουργούνται και σαν αποτέλεσμα της επιβολής του ΦΠΑ και άλλων φόρων. 

Δύο παραδείγματα που πείθουν πως η παρούσα Κυβέρνηση είναι υπέρ της επιβολής ΦΠΑ στον λαό είναι τα εξής: Ενώ είχε κάθε δικαίωμα να ζητήσει εξαίρεση από την επιβολή ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα ύψους 5%, δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα μεσούσης της οικονομικής κρίσης ο λαός να φορτωθεί και αυτήν τη φορολογία. Όταν υποδεικνύαμε πως μπορούμε να διεκδικήσουμε εξαίρεση, μας έλεγαν πως το απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώσπου ήρθε ο Επίτροπος Φορολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλγ. Σεμέτας (Φιλελεύθερος 3/12/2010) και είπε ότι μπορούσαμε να διεκδικήσουμε εξαίρεση, αλλά δεν το έπραξε η κυπριακή κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Χριστόφια είπε κατ’ επανάληψη πως κάτι τέτοιο το απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά μέχρι πρόσφατα, που ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια, κ. G. Oettinger, είπε ότι η Κύπρος μπορεί να μειώσει το ΦΠΑ στο ρεύμα και ότι υπάρχουν αρκετές χώρες που έχουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Δύο Ευρωπαίοι Επίτροποι για δύο διαφορετικά θέματα αφήνουν απόλυτα εκτεθειμένο τον Χριστόφια και την Κυβέρνησή του, που ακολουθούν σκληρή και αδίστακτη φορομπηκτική πολιτική. 

Εκτεθειμένος μένει και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου, ο οποίος δήλωσε πως αν μειωθεί ο ΦΠΑ στο ρεύμα, το κράτος θα έχει απώλεια €60 εκ. και διερωτήθηκε από πού θα τα καλύψει. Αφελής ερώτηση από έναν πολιτικό που στα νεανικά του χρόνια, ως κλασικό Εδονόπουλο, ήταν ενάντια σε κάθε ιδέα για εισαγωγή του ΦΠΑ.  

Τα 60 εκ. ευρώ λοιπόν θα βρεθούν, φίλτατε Εκπρόσωπε, από τη λειτουργία καζίνου, όπως σας υποδεικνύει και το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και από την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ), που στα πρώτα δέκα χρόνια της λειτουργίας του θα εξοικονομηθούν 625 εκ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι αναλογιστές που μετεκάλεσε από το εξωτερικό η Κυβέρνηση (Αναλογιστικός Οίκος Mercer). 

 Γι’ αυτό μειώστε τον ΦΠΑ στο ρεύμα να αναπνεύσει ο πολίτης και αφήστε τα κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, τα οποία επιβαρύνονται και από τα επιδόματα παραστάσεως των πέραν των 30.000 ευρώ που απολαμβάνουν ετησίως κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ
Οικονομολόγος - Δημοσιογράφος

Δημοφιλείς αναρτήσεις