Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών: Επιδεινώνεται η προστασία του καταναλωτή

Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας ζωής με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτών στις 15 Μαρτίου, αναφέρει ότι παρατηρείται επιδείνωση στην προστασία του καταναλωτή που επιτείνεται ακόμα περισσότερο από την οικονομική κρίση. «Ο καταναλωτής σχεδόν καθημερινά διαπιστώνει πως, τα δικαιώματα του δεν γίνονται σεβαστά και τα συμφέροντα του δεν προστατεύονται. Και αυτό όχι μόνο από τους πρωταγωνιστές της αγοράς, που προσπαθούν με κάθε τρόπο, να μεγιστοποιήσουν τα οικονομικά τους οφέλη, αλλά δυστυχώς και από τα ίδιο το κράτος που έχει θεσμική ευθύνη», αναφέρεται σε ανακοίνωση. 


Αναφερόμενη στην Κύπρο, η Ένωση Καταναλωτών διαπιστώνει ότι ο σεβασμός δικαιωμάτων, όπως κυρίως της εκπροσώπησης, της επιλογής, της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων, είτε πάσχει σοβαρά είτε απουσιάζει παντελώς όπως συμβαίνει και με αυτό της αποζημίωσης. Ο Κύπριος καταναλωτής, αναφέρεται, καθημερινά εξουθενώνεται από την αισχροκέρδεια στις τιμές και στα επιτόκια και γίνεται αντικείμενο αφαίμαξης της αγοραστικής του δύναμης, που ολοένα και υποχωρεί, σε βαθμό μάλιστα που να τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ποιότητα ζωής του ίδιου και των παιδιών του.

Αναφέρεται επίσης ότι ο Κύπριος καταναλωτής δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ένα ελαττωματικό προϊόν με επιστροφή χρημάτων, αλλά είναι υποχρεωμένος να πάρει κάτι άλλο εντός συγκεκριμένης ημερομηνίας λήξης. Ακόμα αναφέρεται ότι εξαπατείται και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους που το κράτος αδυνατεί να ελέγξει και να τιμωρήσει παραδειγματικά και αποτρεπτικά και βλέπει τις τιμές μόνο να ανεβαίνουν, δικαιολογημένα ή όχι αλλά ποτέ να μην κατεβαίνουν.

Αναφερόμενη στο θεσμό του Διαμεσολαβητή, η Ένωση αναφέρει ότι είναι δώρο άδωρο, αφού η νομοθετική εξουσία φρόντισε να προστατεύσει τα επαγγελματικά συμφέροντα κάποιων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών κλπ) και όχι του καταναλωτή. «Δεν φτάνουν όλα αυτά, τώρα ο Κύπριος καταναλωτής έχει οδηγηθεί και στην δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ενώ, αναφέρεται επίσης ότι ο ίδιος, που κατά τα άλλα αποκαλείται ο αιμοδότης της αγοράς, υφίσταται το μεγαλύτερο κόστος και ενώ το κράτος παίρνει μέτρα βοηθώντας τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τους κάποιους οργανισμούς από τους οποίους αποκομίζει και το ίδιο κέρδος π.χ. ΑΗΚ, χρησιμοποιώντας τα δικά του χρήματα, στον ίδιο δεν επιστρέφει τίποτε, έστω για μικρή ανακούφιση».

ΠΗΓΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις