Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

Ο Έρογλου εκτιμά ως σημαντική την αναμενόμενη έκθεση Ντάουνερ

Η συνέχιση, χωρίς χρονοδιάγραμμα κατάληξης, των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στους Τουρκοκυπρίους, ενώ κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί στους Ελληνοκυπρίους, υποστήριξε σήμερα ο Τουρκο"κύπριος" ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.


Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου εκτίμησε ως σημαντική την αναμενόμενη εντός της προσεχούς εβδομάδας έκθεση του Αλεξάντερ Ντάουνερ, Ειδικού Συμβούλου για το Κυπριακό του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν.

Ο κ. Έρογλου δήλωσε ότι αναμένει πως ο κ. Ντάουνερ θα ετοιμάσει την έκθεσή του, λαμβάνοντας υπόψη τη στάση των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις και κατά πόσον η κάθε πλευρά έθετε προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εάν βελτίωνε αυτές τις προτάσεις.

Ο κ. Ντάουνερ, είπε ο Τουρκο"κύπριος" ηγέτης, είναι ένα πρόσωπο που διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών επί 10 - 12 έτη και θα ετοιμάσει μίαν αμερόληπτη έκθεση.

Όπως ανέφερε ο κ. Έρογλου, έχει ήδη εκφράσει τις απόψεις του στον κ. Ντάουνερ στη διάρκεια συνάντησής τους και η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί μη συμφωνηθέντα θέματα, εάν θα συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη.

Στη χθεσινή συνάντηση των ηγετών των δύο "κοινοτήτων", είπε ο κ. Έρογλου, ήταν φανερό πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε μίαν πολυμερή διάσκεψη και για το θέμα αυτό έχει ήδη ληφθεί απόφαση στο Εθνικό Συμβούλιο.

Επίσης, ο κ. Έρογλου υπενθύμισε ότι ο κ. Μπαν είχε πει στις δύο πλευρές πως η 1η Ιουλίου 2012 είναι το φυσικό χρονοδιάγραμμα κατάληξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και ότι δεν θα είναι δυνατό να υπάρξει επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών μετά την ημερομηνία αυτή.

Δημοφιλείς αναρτήσεις