Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Ζητούν αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» και δημοσίως


Χωρίς αισιόδοξες προοπτικές διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών για το κυπριακό, ενώ μέρα παρά μέρα γίνεται αντιληπτό από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι χωρίς την επίτευξη συγκλίσεων δεν είναι δυνατή η σύγκληση Διάσκεψης. Την ίδια ώρα η Τουρκο"κυπριακή" πλευρά φαίνεται πως προετοιμάζεται για το Σχέδιο Β’, να ζητήσει δηλαδή και επίσημα την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, με τον Ντερβίς Έρογλου να δηλώνει προχθές δημοσίως ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αναγνωρίσουν την «ΤΔΒΚ». Μια θέση που για πρώτη φορά λέγεται από τουρκοκύπριο ηγέτη, εν μέσω συνομιλιών, τουλάχιστον την τελευταία 20ετία. Ο τ/κ ηγέτης μιλώντας για το κυπριακό Κωνσταντινούπολη σημείωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αναγνωρίσουν την «ΤΔΒΚ», μια ενέργεια η οποία, όπως είπε, θα υποβοηθήσει στην εξεύρεση συμφωνίας στο κυπριακό «στις ορθές της βάσεις». 

  
Όχι στη Διάσκεψη 
Όπως έγραψε και την περασμένη Κυριακή ο ανταποκριτής της «Κ», Αποστόλης Ζουμπανιώτης, ο γγ του ΟΗΕ «βάζει στο ψυγείο την ιδέα για σύγκληση διάσκεψης για το κυπριακό». Χθες, Τρίτη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε επί τούτου λέγοντας πως «εγώ θεωρώ ότι θα είναι λίγο παράδοξο ο Γενικός Γραμματέας, εάν δεν υπάρξει η αναγκαία πρόοδος και αν δεν επιλυθούν οι εσωτερικές πτυχές, να ρισκάρει να καλέσει την όποια διάσκεψη και να αποτύχει. Διότι εμείς, χωρίς να υλοποιηθεί η προϋπόθεση, δεν θα πάρουμε μέρος. Είναι ξεκάθαρο», τόνισε ενώ ως προς την έκθεση του κ. Ντάουνερ προς τον γγ του ΟΗΕ είπε πως «θέλω να πιστεύω και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε εκπλήξεις».
«Περιουσιακό»

Στο μεταξύ, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν χθες και συζήτησαν το «Περιουσιακό». «Ακόμη δεν μπορώ να πω ότι έχει αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε τη μεθερχόμενη Πέμπτη πάνω στο περιουσιακό», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας με το πέρας της συνάντησης, ενώ ερωτηθείς αν δόθηκαν από την τ/"κ" πλευρά όλα τα στοιχεία για το περιουσιακό απάντησε πως «και ναι και όχι. Χρειάζονται και άλλα στοιχεία… έτσι θεωρώ εγώ, τουλάχιστον, ή δίνονται στοιχεία, τα οποία θεωρούν ότι συμφέρουν στην πλευρά τους για να δικαιολογήσουν τις θέσεις τους. Κατά συνέπεια έχουμε δρόμο ακόμα». Κληθείς να πει κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο να κατατεθούν προτάσεις από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές στο περιουσιακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως στην ε/κ πλευρά δεν έγινε καμιά νύξη για κάτι τέτοιο.


Δημοφιλείς αναρτήσεις