Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Κίνηση παγίδα από την Τουρκία: Θέλουν να ανοίξουν τα Βαρώσια


Στο άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου την 1η Ιουλίου, μόλις η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδιάζουν να προχωρήσουν η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Milliyet».


Στο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Άνοιγμα της πόλης-φάντασμα», η Milliyet αναφέρει πως η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ετοιμάζεται να κάνει ένα «ιστορικό» βήμα και την 1η Ιουλίου θα προχωρήσει σε άνοιγμα της κλειστής περιοχής για επανεγκατάσταση, αλλά υπό τουρκικό έλεγχο, -φυσικά- όσων Ελληνοκυπρίων έχουν εκεί περιουσία.

«Όταν οι Ελληνοκύπριοι αναλάβουν την προεδρία της Ε.Ε., θα ανοίξουν τα Βαρώσια για εγκατάσταση και όλοι οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», γράφει η τουρκική εφημερίδα και ήδη, ισχυρίζεται, έχουν αρχίσει οι εργασίες για μονομερές άνοιγμα των Βαρωσίων.

Σύμφωνα πάντα με τη Milliyet, το θέμα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τουρκο''κύπριου'' ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στην Τουρκία. 

Μάλιστα το "δούλεμα" από την τουρκική εφημερίδα πέφτει "σύννεφο" καθώς όπως αναφέρεται η πρόταση του Έρογλου υποτίθεται ότι «εξέπληξε την Αγκυρα» (!), αλλά τελικά αντιμετωπίστηκε θετικά, προφανώς - για να σημειώσουμε εμείς - χάρη στην "καλή καρδιά" του Τούρκου "πασά"...

Βάσει αυτής, αποφασίστηκε το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία και το ψευδοκράτος να ετοιμάσουν έκθεση για τα Βαρώσια, έτσι ώστε «να βρεθεί ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που έχουν ακίνητα στα Βαρώσια, προκειμένου να επιστραφούν τα ακίνητα στους ιδιοκτήτες τους. Σε περίπτωση που υπάρξει νομικό κώλυμα, το πρόβλημα θα λυθεί από την Επιτροπή Ακινήτων».

Οι Τούρκοι δηλαδή θα αποφασίσουν ποιοι έχουν και ποιοι όχι περιουσία στα Βαρώσια!

Για επικίνδυνη κίνηση μίλησε ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, σχολιάζοντας στο ΡΙΚ το δημοσίευμα της Μilliyet και κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να αντιδράσει και να προβεί αμέσως σε παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για «επικίνδυνη κίνηση, που στοχεύει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους» καθώς η διαδικασία θα «εποπτεύεται» από τις τουρκο''κυπριακές'' αρχές  ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «κινήσεις τακτικής και αντιπερισπασμού και όχι ουσίας».

Πρέπει να καταστεί σαφές, σημείωσε, ότι το μόνο που μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι η εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789 και του τελευταίου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, αφού αναλάβουν τον ρόλο τους τα Ηνωμένα Έθνη».

Είναι σαφές πως με την κίνησή της αυτή η Τουρκία δια της πλαγίας οδού προσπαθεί -για άλλη μια φορά- να προχωρήσει σε έμμεση αναγνώριση του βορειο-κυπριακού κρατικού μορφώματος καθώς αφενός θα έχει τον έλεγχο της Αμμοχώστου και αφετέρου εκείνη θα κανονίσει και θα εποπτεύσει την όλη διαδικασία.

Επιπρόσθετα τα μόνα αναρμόδια όργανα για να προχωρήσουν στη σύνταξη έκθεσης για το ποιοι ελληνοκύπριοι έχουν περιουσία στην Αμμόχωστο και ποιοι όχι, αυτοαναγορεύονται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και το παράνομο τουρκο''κυπριακό'' κράτος!

Δημοφιλείς αναρτήσεις