Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

Έθαψε αναφορά για αναβάθμιση οπλικού συστήματος - Αξιωματικός άφησε χωρίς τρίποδες τα πυροβόλα των ΤΟΜΠ της ΕΦ

Στον κάλαθο των αχρήστων πέταξε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «ΜΑΧΗΣ», εισήγηση για αναβάθμιση οπλικού συστήματος της Εθνικής Φρουράς, ανώτερος αξιωματικός του στρατεύματος, προφανώς επειδή αυτή προερχόταν από χαμηλόβαθμο στέλεχος.

Το συμβάν έλαβε χώρα σε επιτελικό γραφείο Μεραρχίας και αφορούσε σε εμπεριστατωμένη εισήγηση χαμηλόβαθμου στελέχους της Εθνικής Φρουράς, σύμφωνα με την οποία, προτείνεται η κατασκευή και τοποθέτηση τρίποδα εντός των θωρακισμένων οχημάτων της ΕΦ, γνωστά ως ΤΟΜΠ, έτσι ώστε σε περίπτωση που αυτά βληθούν από τον εχθρό και το προσωπικό επιβιώσει, να μπορεί να χρησιμοποιήσει το βαρύ πυροβόλο των 12,7 χιλ. που διαθέτουν τα οχήματα αυτά, ως ομάδα μάχης ακόμα και πεζό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΜΑΧΗΣ», η σχετική αναφορά έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά αντί να προωθηθεί στο αρμόδιο επιτελικό γραφείο της Μεραρχίας και από εκεί μέσω των ενδεδειγμένων οδών στο ΓΕΕΦ, αυτή βρέθηκε στον κάλαθο των αχρήστων, αφού συγκεκριμένος αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς, το όνομα του οποίου κατέχει «Η ΜΑΧΗ», αποφάνθηκε ελαφρά τη καρδία, ότι αν ΤΟΜΠ βληθεί από τον εχθρό, δεν υπάρχει πιθανότητα επιβίωσης ούτε του πληρώματος ούτε του πυροβόλου του, οπότε και είναι αχρείαστη η κατασκευή τρίποδα!
Σχετική έρευνα που διεξήγαγε «Η ΜΑΧΗ» αποκάλυψε ότι ούτε ο Ταξίαρχος ούτε βεβαίως και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ενημερώθηκαν για την εν λόγω αναφορά, η οποία στην ουσία «θάφτηκε» από ένα και μόνο αξιωματικό ο οποίος και θεώρησε ότι αυτή δεν πρέπει να προωθηθεί, για τους λόγους που αναφέρονται πιο πάνω.
Αξιωματικοί που υπηρετούν στο Υπουργείο Άμυνας, στους οποίους «Η ΜΑΧΗ» έθεσε υπόψη το θέμα, ανέφεραν ότι το στράτευμα θα έπρεπε να επαινεί και να δίνει κίνητρα σε στελέχη του όταν αυτά προχωρούν σε εισηγήσεις που αναβαθμίζουν τις δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς και όχι να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το συγκεκριμένο στέλεχος της Δύναμης και η αναφορά του.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι χωρίς τρίποδα, εν καιρώ πολέμου, σε περίπτωση καταστροφής του άρματος αλλά διάσωσης του πυροβόλου 12,7 χιλ., αυτό παραμένει άχρηστο για το προσωπικό των ΤΟΜΠ, αφού τούτο δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βολές χωρίς την ύπαρξη του τρίποδα, την κατασκευή του οποίου εισηγείται το χαμηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Φρουράς. Ως έχουν σήμερα τα πράγματα, στην καλύτερη περίπτωση, το πυροβόλο θα μεταφερθεί από τους επιζήσαντες, χωρίς να μπορέσει να ρίξει ούτε μια σφαίρα κατά του εχθρού.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι το κόστος κατασκευής τέτοιων τριπόδων θα είναι μηδαμινό για την Εθνική Φρουρά. Παρά ταύτα, η εισήγηση/αναφορά έχει απορριφθεί προτού καν φτάσει στον Ταξίαρχο και στον Α/ΓΕΕΦ. Τι προτίθεται άραγε να πράξει η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς;


Δημοφιλείς αναρτήσεις