Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012

Προσλαμβάνονται αλλοδαποί από τρίτες χώρες με τις «ευλογίες» του Υπ. Εργασίας Στην ανεργία και εκατοντάδες Κύπριοι νοσηλευτές

Με εργατική αναταραχή απειλείται πλέον και ο τομέας της νοσηλευτικής, καθώς, 600 και πλέον απόφοιτοι του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και άλλων Ανώτατων και Ανώτερων Σχολών της Κύπρου και της Ελλάδας παραμένουν στον κατάλογο «διοριστέων» του Υπουργείου Υγείας, ενώ το Υπουργείο Εργασίας, όπως καταγγέλλουν οι συντεχνίες ανανεώνει συμβόλαια αλλοδαπών από τρίτες χώρες, οι οποίοι εργάζονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και κλινικές. 


Το τελευταίο διάστημα, έχουν ανανεωθεί τα συμβόλαια τουλάχιστον είκοσι αλλοδαπών οι οποίοι εργάζονται σε ένα μόνο ιδιωτικό νοσηλευτήριο, τη στιγμή που στη λίστα του Υπουργείου Υγείας υπάρχουν 600 άνεργοι, προσοντούχοι Κύπριοι νοσηλευτές. Η τακτική αυτή, της εργοδότησης αλλοδαπών από Κύπριους εργοδότες, τη στιγμή που υπάρχουν Κύπριοι άνεργοι προσοντούχοι οι οποίοι επιθυμούν και είναι έτοιμοι να εργαστούν, μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο απαράδεκτη αν όχι και εγκληματική σε κάποιες περιπτώσεις.  

Eίχαμε πάρει διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Εργασίας ότι τα συμβόλαια των αλλοδαπών δεν θα ανανεώνονταν από τη στιγμή που υπάρχουν Κύπριοι άνεργοι νοσηλευτές. Ωστόσο, φαίνεται ότι τελικά ανανεώθηκαν άλλα για έξι μήνες και άλλα για ένα χρόνο κι αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

 Δεν μιλάμε για κοινοτικούς νοσηλευτές αλλά για άτομα που προέρχονται από τρίτες χώρες και δεν μιλάμε για έναν τομέα ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στις επαγγελματικές προτιμήσεις των Κυπρίων, αντιθέτως», είπε. 

Να σημειωθεί ότι τον ερχόμενο Ιούνιο με την αποφοίτηση νέων τόσο από το ΤΕΠΑΚ όσο και από τις Σχολές της Ελλάδας ή του ιδιωτικού τομέα της Κύπρου, ο αριθμός των άνεργων νοσηλευτών θα ξεπεράσει τους 1000. Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια στην Κύπρο δεν υπήρχε ούτε ένας άνεργος νοσηλευτής και τόσο τα κρατικά νοσοκομεία όσο και ο ιδιωτικός τομέας αντιμετώπιζαν τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης το οποίο και συνεχίζει να υπάρχει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις