Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Υπογράφηκε προχτές η συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου Κύπρου-Ισραήλ

Υπογράφηκε προχτές σε χρόνο ρεκόρ από την ημέρα που αρχικά είχε ανακοινωθεί η συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, ένα έργο που θα πραγματοποιηθεί αργότερα.
  
Η κατασκευή του καλωδίου αυτού, υψηλής τάσης 2.000 MGW, μήκους 287 χλμ σε βάθος 2.000 μέτρων, αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2016, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη στην Ιερουσαλήμ, ανάμεσα στην ισραηλινή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και τον ελληνο- κυπριακό όμιλο ΔΕΗ Quantum Energy.   

Το σχέδιο αυτό με την ονομασία "Euro-Asia Interconnect", θα επιτρέψει στις δυο χώρες να παράσχουν η μια στην άλλη ηλεκτρική ενέργεια σε περίπτωση ανάγκης και την εξαγωγή στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγουν οι δύο χώρες από τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου τους. Με βάση αυτό το έργο οι δύο χώρες θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους μέσω της πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογα με τις μεταβολές στην ζήτηση. 

Ο πρόεδρος της ΔΕH Quantum Energy Αθανάσιος Κτωρίδης, χαιρέτισε και αυτός τη συμφωνία από την οποία, όπως είπε, θα επωφεληθούν η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ. Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα θα πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, ύστερα από μια μελέτη σκοπιμότητας, η οποία θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις