Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

Α. Νταβούτογλου: «Ποια κυπριακή προεδρία; - Δεν πρόκειται να έχουμε επαφές μαζί τους»


Η Άγκυρα δεν θα έχει επαφές με την Προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου, οπότε η Κύπρος αναλαμβάνει για ένα εξάμηνο τα ηνία της δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. 


«Η Άγκυρα δεν θα έχει καμία επαφή με την κυπριακή προεδρία, γιατί δεν επιθυμεί να ανταμείψει με κανένα τρόπο την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία επιθυμεί τη διατήρηση του στάτους κβο ελπίζοντας ότι οι Τουρκο''κύπριοι'' θα υποχωρήσουν από τις διεκδικήσεις τους», είπε ο Νταβούτογλου σε ομιλία του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες.

Υποστήριξε ακόμη ότι «το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μέσα σε τρεις μέρες, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση η οποία όμως δεν υπάρχει από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη Διεύρυνση επιτρόπου Στέφαν Φούλε δήλωσε ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος και η Κυπριακή Προεδρία προγραμματισμένη. Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της ως υποψήφιο κράτος μέλος, μεταξύ των οποίων και η εφαρμογή του πρωτοκόλου της τελωνειακής ένωσης.

Επιπλέον, υπενθύμισε τη δήλωση που είχε κάνει ο Στ. Φούλε όταν η Άγκυρα έχει απειλήσει με πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. «Με όλο το σεβασμό που έχουμε για την Τουρκία, η επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας δεν εξαρτάται από τη χώρα αυτή», είχε πει ο ευρωπαίος επίτροπος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις