Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Το ρόλο-κλειδί χάνει η Τουρκία

Μεγάλες επενδυτικές προοπτικές ανοίγει για την Κύπρο η ανακάλυψη πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της χώρας.

Η Τουρκία προβάλλει όμως εμπόδια, αναφέρει ολοσέλιδο αφιέρωμα της γερμανόγλωσσης ελβετικής εφημερίδας ''Neue Zürcher Zeitung''.


Όπως γράφει, εδώ και εβδομάδες το θέμα του υπέρογκου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα κυριαρχεί στον κυπριακό Τύπο.


Μεγάλες ποσότητες
''Η ανακάλυψη στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Κύπρου μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου αποτελεί, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ενέργειας του Πανεπιστημίου της Κύπρου Πάνο Παπαναστασίου, τη δεύτερη μεγαλύτερη ανακάλυψη υπεράκτιων κοιτασμάτων παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία. Ακόμη μεγαλύτερο μάλιστα από το κοίτασμα Λεβιάθαν που ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2010 από το γειτονικό Ισραήλ'', προστίθεται.


Η εφημερίδα γράφει ότι στην Κύπρο αισιοδοξούν ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα βγάλει τη χώρα από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία."Δώρο Θεού"

Αναφέρει ότι «δώρο Θεού» χαρακτήρισε τα κοιτάσματα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, ''ένα δώρο που έρχεται σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για την κυπριακή οικονομία που πλήττεται έντονα από τις επιπτώσεις της κρίσης, λόγω και της κατοχής ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες της χώρας''.


"Σκιά" το Κυπριακό

''Σκιά στο ζήτημα του φυσικού αερίου της Κύπρου ρίχνει όμως και το άλυτο Κυπριακό, από το οποίο ξεκινά και η εμπλοκή της Τουρκίας στο θέμα των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων'', σημειώνει.


Η ελβετική εφημερίδα αναφέρει ότι καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκπρόσωπο όλου του νησιού, θεωρεί και την υπογραφή εκ μέρους της συμφωνιών που αφορούν την ΑΟΖ παράνομη και ότι η τουρκική πλευρά υπογραμμίζει ότι η μονομερής χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης σε διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι γεγονός είναι ότι πίσω από τις τουρκικές αντιδράσεις κρύβεται η επιδίωξη της Άγκυρας να μεταφέρεται μέσω του εδάφους της το ρωσικό φυσικό αέριο και να προωθείται στη συνέχεια στις χώρες τις ΕΕ.

''Τώρα βλέπει η Τουρκία ότι ο ρόλος-κλειδί που θέλει να διαδραματίσει, διατρέχει κίνδυνο'', καταλήγει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα γράφει ότι το ακριβές μέγεθος των κοιτασμάτων, που εκτείνονται σε 13 ‘τομείς’ εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δεν είναι ακόμη γνωστό.

Προσθέτει ότι η πρώτη γεώτρηση που ανατέθηκε στην αμερικανική εταιρία Noble Energy στο 12ο μπλοκ τον Οκτώβριο του 2011, έδειξε ότι μόνο σε αυτό βρίσκονται 140 με 226 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, ποσότητα που θα μπορούσε να καλύψει, βάσει ενός πρόχειρου υπολογισμού της υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλας Αντωνιάδου, τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού για 210 χρόνια.Σημειώνει ότι οι διαμαρτυρίες για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί όμως, συνδυάζονται με ένα αίσθημα ελπίδας ότι το ακριβό ρεύμα μπορεί σύντομα να αποτελέσει παρελθόν.Δημοφιλείς αναρτήσεις