Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Ούτε σκέψη για μειωμένο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα

Δεν αγγίζουν την κυβέρνηση  οι ισχυρές πιέσεις της κοινωνίας, η οποία πληρώνει και θα πληρώνει για καιρό τα σπασμένα της καταστροφής στο Μαρί, για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα. 


Ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, ήταν ξεκάθαρος στη δήλωσή του στην «Κ» ότι όχι μόνο δεν γίνονται σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ αλλά υπάρχει και σχετική αρνητική απόφαση, η οποία διαμηνύθηκε ήδη στη Βουλή. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν επιτρέπει στα κράτη-μέλη, σύμφωνα και με την απαντητική επιστολή που στάλθηκε λίαν προσφάτως στη Βουλή, να ζητήσουν μείωση του ποσοστού του ΦΠΑ έως και 5% στον τομέα της παροχής ηλεκτρισμού, νοουμένου ότι αυτό θα δικαιολογείται. 

Και φυσικά ένα αίτημα από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήταν λογικό να εγκριθεί, όταν οι τελευταίοι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ μέσα σε μία δεκαετία η τιμή της κιλοβατώρας έχει διπλασιαστεί. 

Ο υπουργός ήταν όμως σαφής ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα». Κι ο λόγος η οικονομική στενότητα του κράτους. «Οι υπολογισμοί μας λένε πως αν υπάρξει μείωση του ΦΠΑ από το 17% στο 8% θα σημαίνει απώλεια 50 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία», πρόσθεσε ο Κίκης Καζαμίας, ο οποίος δήλωσε όμως έτοιμος να δώσει λύσεις για να ελαφρύνει, τουλάχιστον από την ακρίβεια του ρεύματος, τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. 

Συγκεκριμένα, όπως μας είπε, θα διατεθεί για το 2012 κονδύλι ύψους 20 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Σε ερώτησή μας εάν αυτό θα γίνει με εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια ο κ. υπουργός δήλωσε πως δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος που θα διατεθούν τα 20 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας πως γίνονται ακόμη ασκήσεις επί χάρτου. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις