Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Σύνδεσμος Τ/"κ" του εξωτερικού ζητά άρση της ”απομόνωσης”

Ο εκπρόσωπος του συνδέσμου των Τ/"κ" κατοίκων του εξωτερικού (ATCA) Καρέμ Χασάν δήλωσε πως εάν δεν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012, τότε η "απομόνωση" των Τουρκο"κυπρίων" πρέπει να αρθεί. Παράλληλα ζήτησε από τα ΗΕ να θέσουν το θέμα της Κύπρου σε νέα βάση που να λαμβάνει υπόψη την "κυριαρχία" του ψευδοκράτους και των Τ/"κ".


Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με τον πρώην Βρετανό Βουλευτή και Πρόεδρο του συνδέσμου των Βρετανών κατοίκων στα κατεχόμενα (British Residents Society) Στίβεν Ντέι, ο κ. Χασάν ανέφερε πως θα κάνουν έκκληση στην ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους πολιτικούς παράγοντες για σχέδιο β και κάλεσε τον ΓΓ των ΗΕ να βοηθήσει τους Τ/"κ".

Ισχυρίστηκε πως στόχος της ε/κ πλευράς είναι να πάρουν περισσότερα από τους Τ/"κ" και να τους απομονώσουν από τον κόσμο.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντέι εξέφρασε υποστήριξη στο σύνδεσμο των Τ/"κ" κατοίκων εξωτερικού, που αριθμεί, όπως ανέφερε πέραν των 1000 μελών.
Στο πλαίσιο της διάσκεψης δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή που θα σταλεί προς τα ΗΕ, με την οποία καλείται, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ των ΗΕ να συμβουλεύσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να τερματίσει την "απομόνωση" των Τ/κ και "να άρει όλα τα εμπόδια που εμποδίζουν τη βόρεια Κύπρο από το να δημιουργήσει κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, όπως προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης των ΗΕ".

"Επίσης απαιτούμε όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τουρκο"κυπρίων" αποκατασταθούν άμεσα και άνευ όρων όπως προνοείται στο Άρθρο 2 της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1948)", προστίθεται.

Ο σύνδεσμος των Τ/"κ" επαναλαμβάνει την επιθυμία για εξεύρεση λύσης μέχρι τον Ιούνιο του 2012, σημειώνοντας πως παραμένουν δεσμευμένοι να βοηθήσουν τους δυο ηγέτες στις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν.

Αν αυτό, όπως αναφέρεται δεν επιτευχθεί, τότε ζητούν «μια παραδειγματική αλλαγή από τα ΗΕ προκειμένου να δώσουν κίνητρα στις δυο πλευρές για μια διαρκή λύση, θέτοντας όλες τις επιλογές στο τραπέζι», που πρέπει να περιλαμβάνουν, αλλά όχι να περιοριστούν σε αυτά, την άρση όλων των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών «κυρώσεων» επί των Τ/"κ", την αναβάθμιση του διεθνούς στάτους του ψευδοκράτους και τη ‘διαπραγμάτευση για διαίρεση’ προς μια συνύπαρξη δυο «χωριστών, κυρίαρχων και πλήρως αναγνωρισμένων κρατών στην Κύπρο».

Δημοφιλείς αναρτήσεις