Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

Ντάουνερ: Θα οδηγηθούν σε τερματισμό οι συνομιλίες τον Ιούλιο

 Οι συνομιλίες στο Κυπριακό πιθανότατα να τερματιστούν τον Ιούλιο, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Αλεξάντερ Ντάουνερ. Την ίδια ώρα, θεωρεί αμφίβολο το ενδεχόμενο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία ακόμη και αν οι συνομιλίες επαναρχίσουν μετά την Προεδρία. 


Σε συνέντευξη στον ανταποκριτή του Αssociated Press στη Λευκωσία, ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε σε δηλώσεις της τουρκικής πλευράς ότι οι συνομιλίες στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας δεν θα έχουν νόημα, καθώς ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα ασχολείται με τα θέμα της Ευρωπαϊκής Προεδρίας.

 Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ είπε ότι οι συνομιλίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν στο διαμοιρασμό της εξουσίας σε μια μελλοντική ομοσπονδία, αλλά και στο περιουσιακό.
Ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι αμφίβολο οι δύο πλευρές να φτάσουν σε λύση ακόμη και εάν οι συνομιλίες επαναρχίσουν μετά την Προεδρία καθώς, όπως είπε, οι Ε/κ θα είναι επικεντρωμένοι στις προεδρικές εκλογές του 2013. ''Δεν πιστεύω ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να υπάρξει άρση του αδιεξόδου'', είπε. 

Αναφέρθηκε στις προθέσεις του ΓΓ για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης αρχές Μαΐου με τη συμμετοχή της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας για να μπουν οι ''τελευταίες πινελιές'' στη συμφωνία, ωστόσο, υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικές συγκλίσεις σε θέματα-κλειδιά. ''Δεν είναι θέμα χρόνου να καταλήξουμε σε αυτές τις συγκλίσεις, είναι περισσότερο θέμα πολιτικής βούλησης'', κατέληξε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις