Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

Πέπλο μυστηρίου για έρευνες ΤΡΑΟ Έπρεπε να αρχίσουν στα κατεχόμενα στις 28 Φεβρουαρίου


Δεν έχει ανακοινωθεί στα κατεχόμενα, εάν έχουν ξεκινήσει ή όχι οι εργασίες για εντοπισμό φυσικού αερίου στο χωριό Σύγκραση της Αμμοχώστου. Όπως είναι γνωστό, είχε εξαγγελθεί προ πολλού πως η τελετή εγκαινίασης των εργασιών, θα γινόταν στις 28 Φεβρουαρίου, στην παρουσία μάλιστα του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επί τούτου δεν ανακοινώθηκε οτιδήποτε, χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως δεν έχουν αρχίσει εργασίες. Ούτως ή άλλως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα ερχόταν, καθώς έχει υποβληθεί σε εγχείρηση πρόσφατα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα αναβάλλονταν οι εργασίες. Ενδέχεται, ωστόσο, οι Τούρκοι να θέλουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Ιρσέν Κουτσιούκ, σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι, ρωτήθηκε σχετικά με τις εργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για εντοπισμό φυσικού αερίου.

Ο Κουτσιούκ είπε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος δεν προέβησαν στις αντίστοιχες εργασίες ως πράξη αντιποίνων στις ενέργειες αυτές, τονίζοντας ότι ο ΤΡΑΟ έκανε πάρα πολλές σεισμογραφικές έρευνες, τόσο στη θάλασσα, όσο και στην ξηρά . Ο Κουτσιούκ ανέφερε ότι η Ανώνυμη Εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) πρόκειται να αρχίσει τις εργασίες εντοπισμού πετρελαίου στα κατεχόμενα και εξέφρασε την αποφασιστικότητα του ψευδοκράτους επ’ αυτού. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές της Stratfor (αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που έχει χαρακτηριστεί «σκιώδης CΙΑ») κάνουν λόγο και για τις αναφορές για έναρξη ερευνών από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ). «Δεν πιστεύω ότι η ΤΡΑΟ μπορεί να τις κάνει μόνη της» εκτιμά ένας αναλυτής που θεωρεί πιο σημαντικό «εργαλείο» τις απειλές της Άγκυρας για χρήση στρατιωτικών μέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον του Ισραήλ. Ο Κουτσιούκ ανέφερε ότι οι συμφωνίες που προβαίνει η «νότια» Κύπρος με το Ισραήλ και τη Ρωσία αποτελούν ενέργειες οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά τις συνομιλίες και τις σχέσεις «βορρά-νότου» και έκανε εκ νέου έκκληση όπως η ε/κ πλευρά λογικευτεί. 
 
Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα του Καναδά και του Ισραήλ για εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο, ο Κουτσιούκ είπε ότι αυτή δεν είναι μια εύκολη απόφαση για το «νότο», λόγω του ότι θα διαταραχθούν αρκετά ισοζύγια. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι Συμφωνίες του 1960, οι τρεις εγγυήτριες χώρες, καθώς επίσης και ο ελληνικός και ο τουρκικός στρατός. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις