Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

Νταβούτογλου: Δεν συνομιλούμε με την Κύπρο το β΄ εξάμηνο του 2012

Τη δεδηλωμένη θέση της Τουρκίας να μην συνομιλήσει με την κυπριακή Κυβέρνηση, κατά το β' εξάμηνο του 2012 όταν θα ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, επανέλαβε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να εξεταστούν νέες φόρμουλες στην Κύπρο. 

''Δεν θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουμε με τους Ε/κ, ακόμα και αν εκείνοι ξεμπλοκάρουν 20 κεφάλαια ενταξιακών διαπραγματεύσεων'', δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου, σύμφωνα με τη ''Ραντικάλ'', προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεσμεύεται από τις αρχές της για την Κύπρο. 


Κατά τον κ. Νταβούτογλου, ''αντικειμενικός σκοπός μας είναι να υπερασπιστούμε τα θεμελιώδη δικαιώματα των Τ/"κ" και να προστατεύσουμε τα τουρκικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο''. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε επίσης ότι τα τελευταία εννέα χρόνια η Τουρκία εργάστηκε πολύ σκληρά για τη διευθέτηση του Κυπριακού και ότι το σημερινό status quo στο νησί δεν μπορεί να συνεχιστεί. 

Υποστηρίζοντας ότι οι Ε/κ δεν επιθυμούν να μοιραστούν την εξουσία με τους Τ/"κ", ο κ. Νταβούτογλου ισχυρίστηκε πως «οι Ε/κ επιθυμούν να αναγκάσουν τους Τ/"κ" να αποδεχτούν μια διευθέτηση που θα τους αποδίδει (στους Τ/"κ") το καθεστώς της μειονότητας. 

Επιτέλους οι Ε/κ πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό δεν είναι δυνατόν''. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα παγώσει τους δεσμούς της με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας, όταν αυτή ξεκινήσει χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό

Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία πιέζει για διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πριν την 1η Ιουλίου, οπότε και ξεκινά η «ε/κ προεδρία» - κατά την έκφρασή του - και ότι οι Ε/κ αντιτίθεται σθεναρά στη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης, ενώ αναφέρθηκε σε τρία πιθανά σενάρια για το Κυπριακό. 

Στη συνέχιση του σημερινού στάτους κβο και τη συνέχιση του ''ε/κ κράτους'', κάτι που, όπως είπε, δημιουργεί πολλά προβλήματα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ καθώς και στην ασφάλεια της Μεσογείου και στο δεύτερο σενάριο, που αφορά στην επίτευξη ουσιαστικής διευθέτησης πριν την 1η Ιουλίου. Κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς η δέσμη των προβλημάτων του Κυπριακού υπάρχει και είναι γνωστή εδώ και 35 χρόνια.'' Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πρόοδος όταν καθυστερούν οι συζητήσεις. 

Οι συζητήσεις πρέπει να επιταχυνθούν. Πρέπει να υλοποιηθούν η διεθνή διάσκεψη και το δημοψήφισμα'', είπε. Για το τρίτο σενάριο, που αφορά στη μη επίτευξη λύσης, ο κ. Νταβούτογλου θεωρεί πως στην περίπτωση αυτή πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές φόρμουλες. ''Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει έναντι της άρνησης των Ε/κ να συμβιβαστούν. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει τη συνέχιση του σημερινού Status Quo'', είπε, σύμφωνα με τη ''Ραντικάλ''. Εξάλλου, σύμφωνα με την ''Ακσιάμ'', ο Τούρκος αρχιδιαπραγματευτής με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς επανήλθε με νέες του δηλώσεις λέγοντας ότι ''αν μας καλέσουν οι Ε/κ μπορεί να έχουμε δουλειά και να μην πάμε'' και πρόσθεσε: ''Θέλουν να πιάσουν φάλαινα με δόλωμα γαύρο». 

Δεν καθόμαστε στο τραπέζι όταν ο ε/κ τομέας - όπως χαρακτηρίζει την κυπριακή Κυβέρνηση - θα προεδρεύσει της ΕΕ. «Περιμέναμε 52 χρόνια, μπορούμε να περιμένουμε και άλλους 6 μήνες''. ''Η δική μας προτίμηση είναι μια διζωνική λύση. Τα παιδιά που γεννήθηκαν κατά την ειρηνευτική επιχείρηση (όπως χαρακτηρίζει την τουρκική εισβολή) τώρα είναι 38 ετών. Πόσο θα κρατήσει ακόμα αυτή η ιστορία; Το 10% της πίεσης που ασκούμε εμείς στους Τ/κ ασκείστε το και εσείς (απευθυνόμενος στην ΕΕ ) στους Ε/κ. 

Στο τέλος των διαπραγματεύσεων ή θα συσταθεί ένα κράτος με την ένωση των δύο πλευρών ή θα συσταθούν δύο χωριστά κράτη''. Λέγοντας, σύμφωνα με την ''Ασκιάμ'' ότι ''εναλλακτική περίπτωση'' πέραν αυτού είναι η προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, ο Τούρκος αρχιδιαπραγματευτής έσπευσε να σημειώσει ότι ''η δική μας όμως επιλογή δεν είναι αυτή. Εμείς ήδη έχουμε προσαρτήσει την Κύπρο στην Τουρκία με φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό''. 

Η ίδια είδηση καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του ''Ιhlashaber'', όπου αναφέρεται πως ο Εγκεμέν Μπαγίς διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν δήλωσε ότι η Κύπρος θα γίνει ο 82ος νομός της Τουρκίας. Σε υπόμνηση ότι η Προεδρία της ΕΕ περνάει στην Κύπρο από την 1η Ιουλίου και τι είδους πορεία θα ακολουθήσουν οι σχέσεις Τουρκίας –ΕΕ , είπε: «Εγώ δεν μπορώ να συμπεριφερθώ ως κράτος σε μια χώρα που δεν την αναγνωρίζω, επειδή οι άλλοι την αποκαλούν ‘Πρόεδρο’. Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα συνεχιστούν και με τις χώρες μέλη της ΕΕ». 

Δημοφιλείς αναρτήσεις