Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Tην αγορά 100 αμερικανικών μαχητικών F-35, αξίας 16 δισ. δολαρίων, σχεδιάζει η Τουρκία, προκειμένου να εκσυγχρονίσει τον αεροπορικό της στόλο. Την αγορά 100 αμερικανικών μαχητικών F-35, αξίας 16 δισ. δολαρίων, σχεδιάζει η Τουρκία, προκειμένου να εκσυγχρονίσει τον αεροπορικό της στόλο. 

Η Αγκυρα έχει ανακοινώσει και στο παρελθόν ότι σχεδιάζει να αγοράσει 100 F-35 Joint Strike Fighter, ένα καταδιωκτικό αεροσκάφος χαμηλής ανιχνευσιμότητας που κατασκευάζεται από τη Lockheed Martin, για να αντικαταστήσει τα F-4 McDonnell Douglas και Falcon F-16 - εξαγορά πάντως που είχε επανειλημμένα καθυστερήσει το αυξημένο κόστος. 

Αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται το κόστος του προγράμματος από επίσημα χείλη - και συγκεκριμένα από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Ισμάτ Γιλμάζ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Αγκυρα σχεδιάζει να αγοράσει τα 100 F-35, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τα δύο από τα μαχητικά θα παραδοθούν το 2015. 

Τιμή αγοράς :
 Το αμερικανικό Πεντάγωνο παραδέχθηκε πρόσφατα ότι η τιμή αγοράς του αεροσκάφους θα αυξηθεί εξαιτίας των καθυστερήσεων και του μικρότερου του αναμενόμενου αριθμού των παραγγελιών από τις συμμαχικές χώρες. Το F-35 είναι το πιο δαπανηρό πρόγραμμα εξοπλισμού του Πενταγώνου, στο οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ και οκτώ άλλες χώρες: η Βρετανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Τουρκία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Δανία και η Νορβηγία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις