Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Θα θρηνήσουμε θύματα - Από θαύμα γλύτωσε διασώστης κατά τη διάρκεια άσκησης SAR

Eνώ εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν πρόσφατα για την αγορά των ελικοπτέρων Agusta για σκοπούς έρευνας και διάσωσης, τα σοβαρά προβλήματα που υφίστανται στον τομέα αυτό και η ανικανότητα της κυβέρνησης και των αρμοδίων να τα αντιμετωπίσουν, οδηγούν τα πράγματα σε επικίνδυνες ατραπούς, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να θρηνήσουμε θύματα ανάμεσα στο προσωπικό που τα επανδρώνει.


Αξίζει να σημειωθεί ότι παντελής είναι η απουσία μέτρων ασφαλείας και λοιπών ορθών διαδικασιών κατά τις εκπαιδευτικές και άλλες πτήσεις των ελικοπτέρων για σκοπούς έρευνας και διάσωσης, αφού το κράτος παρουσιάζεται απρόθυμο να επενδύσει τα απαραίτητα κονδύλια ώστε οι πτήσεις να καθίστανται ασφαλείς και το προσωπικό να επιχειρεί σε συνθήκες ασφάλειας.

Παρολίγον τραγωδία
Αποκαλύπτηκε σήμερα η παρολίγον τραγωδία που έλαβε χώραν στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια άσκησης έρευνας και διάσωσης.

Πληροφορίεσ της εφημερίδας "Η ΜΑΧΗ" αναφέρουν ότι κατά τη διεξαγωγή της άσκησης, ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς τύπου Agusta που απογειώθηκε από την αεροπορική βάση, πραγματοποιούσε αιώρηση σε συγκεκριμένο σημείο πάνω από το χώρο. Διασώστης που επέβαινε του ελικοπτέρου, στην προσπάθεια του να λάβει μέρος στην άσκηση έπεσε στο κενό από ύψος τριών μέτρων! Ευτυχώς, λόγω του χαμηλού ύψους που αιωρείτο το ελικόπτερο τη δεδομένη στιγμή, ο διασώστης δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η άσκηση διεξάγετο άνευ της ορθής εγκρίσεως των αρμοδίων! Χαρακτηριστικό γεγονός της όλης απαράδεκτης κατάστασης που επικρατούσε, το φύλλο πτήσης του ελικοπτέρου, στο οποίο ο συγκεκριμένος διασώστης που είχε το ατύχημα, παρουσιαζόταν ως επιβάτης και όχι ως πλήρωμα του ελικοπτέρου!!!

Ποιος θα λογοδοτήσει
Το ερώτημα που πλανάται στο μυαλό όλων, είναι ποιος από τους αρμόδιους θα λογοδοτήσει για το απαράδεκτο αυτό γεγονός. Ακόμα πιο σοβαρό όμως είναι το ερώτημα, τι προτίθεται να πράξει το κράτος ώστε τα προβλήματα που υφίστανται σήμερα στον ευαίσθητο αλλά συνάμα και σημαντικό τομέα της έρευνας και διάσωσης, αντιμετωπιστούν και επιλυθούν όσο το δυνατό συντομότερα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις