Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012

H Συντονιστική Καρπασίας καταγγέλλει περιβαλλοντική καταστροφή

Την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στην Καρπασία την τελευταία τριετία, καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας (ΣΕΚ), σημειώνοντας ότι η καταστροφή έχει προσλάβει διαστάσεις θεομηνίας.


Τα «έργα» που εκτελούν οι Τούρκοι γίνονται κυρίως με χρηματοδότηση της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας ότι η φυσιογνωμία του χώρου σε ολόκληρη τη χερσόνησο ανατρέπεται, το πράσινο εξαφανίζεται και εκατοντάδες οικιστικές μονάδες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κατεδαφίζονται και εκθεμελιώνονται.

Οι αλλαγές στο οδικό δίκτυο, συνεχίζει, μεταξύ των χωριών της περιοχής, αλλά και εντός των κατοικημένων ορίων, έκαμαν την Καρπασία κυριολεκτικά αγνώριστη και αναφέρεται συγκεκριμένα στο Ριζοκάρπασο, την Αγία Τριάδα, τη Γιαλούσα, τον Αγιο Ηλία, το Πογάζι και την Επτακώμη.

Στο Ριζοκάρπασο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΕΚ, οι κατακτητές άλλαξαν την κατεύθυνση του κύριου δρόμου προς την κωμόπολη, κατασκευάζοντας σε δυο σημεία, κοντά στην «Ποταμιά» μεγάλους τοίχους αντιστήριξης, έκλεισαν την κοίτη του ποταμού, μεταφέροντας όγκους χώματος και πέτρες.

Αναφέρει, επίσης, ότι ο δρόμος, τεσσάρων λωρίδων, παρέκαμπτε το νεκροταφείο των Τούρκων και το εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού του ΣΟΚ (Συνεργατικού Οργανισμού Καπνοπαραγωγών), προκειμένου να κατευθυνθεί από εκεί νοτιότερα, προς το υπό ανέγερση «Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο» Κερύνειας στην τοποθεσία «Καψαλόβουνος», όπου έχουν ισοπεδώσει και εκχερσώσει ολόκληρο βουνό.

«Εν τούτοις, οι κατακλυσμιαίες βροχές των τελευταίων ημερών του Δεκεμβρίου και το ότι «εκατέβηκεν ο Λεκότης», παρέσυραν τα πάντα. Οι τοίχοι, που προφανώς δεν στηρίζονταν με μπετόν, ύψους πέντε-έξι μέτρων, έγιναν άμορφη μάζα, προκαλώντας τα ειρωνικά σχόλια των εποίκων και των εγκλωβισμένων σε βάρος του ψευδοδημάρχου Μεχμέτ Ντεμιρτζί, πρώην Συνταγματάρχη του τουρκικού στρατού και αρχηγού των «Γκρίζων Λύκων» στο Ριζοκάρπασο», αναφέρεται.

Η πρακτική των κατεδαφίσεων σπιτιών στο Ριζοκάρπασο εγκαταλείφθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο, προσθέτει. «Στους προσεχείς δυο μήνες αναμένεται η μεταφορά τριάντα πολυμελών οικογενειών από την Τουρκία, που αναμένεται να αυξηθούν πολύ περισσότερο μέσα στο 2012, δεδομένου ότι παρατηρείται οικοδομικός οργασμός στην ακριτική κωμόπολη», σημειώνει.

Αναφέρει, τέλος, ότι οι Τούρκοι κατάσχεσαν τον τελευταίο καιρό έντεκα κατοικίες Ριζοκαρπασιτών, αλλάζοντας τις κλειδαριές όπου υπήρχε άρνηση παράδοσης των κλειδιών από τους απογόνους νόμιμους κληρονόμους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις